secundair logo knw 1

Sinds 2000 is de milieubelasting van het Brabantse grondwater met 75 procent afgenomen. Een belangrijke rol daarbij speelt het project 'Schoon Water voor Brabant', waarvan de looptijd vorige week werd verlengd tot 2020.

Het project is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Brabant Water, ZLTO, de Brabantse waterschappen en stichting Duinboeren en heeft de vermindering van van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het grond- en oppervlaktewater als doel. Daar is het de afgelopen jaren succesvol in geweest.

Uit een afgelopen zomer verschenen rapport van CLM, dat samen met Delphy en Eco Consult het project uitvoert, bleek namelijk al dat de milieubelasting van het grondwater sinds 2000 met 75 procent is gedaald. "Daar zijn we vanzelfsprekend erg blij mee en onze opdrachtgevers ook," zegt Peter Leendertse van CLM. "Alle initiatiefnemers ondersteunen de verlenging tot de 2020. Alle partijen die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken doen al mee en we kunnen het grond- en oppervlaktewater in Brabant nog schoner maken door nog meer telers en landbouwareaal bij het project te betrekken."

Deelname van de telers is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. "We bieden telers een palet aan praktische maatregelen aan, bijvoorbeeld emissiereducerende spuittechnieken of mechanische onkruidbestrijding. Ze kiezen zelf welke het beste bij hun bedrijf en specifieke situatie past. Maar we gaan er wel vanuit dat ze er een of meerdere kiezen. Uiteindelijk werkt keuzevrijheid voor de telers ook het meest motiverend. Wij begeleiden en geven tips, onder andere via de website schoonwaterwijzer.nl. Hier kunnen ze een checklist invullen en bekijken hoe goed ze bezig zijn met het terugdringen van emissies."

Hier (pdf) leest u het rapport van CLM.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.