secundair logo knw 1

De prestaties van de Nederlandse afvalwaterzuiveringsinstallaties worden steeds beter. Dat blijkt uit de driejaarlijkse Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer, afgelopen week gepresenteerd door de Unie van Waterschappen.

Het eindproduct van afvalwaterzuiveringen wordt schoner, er wordt meer energie en bruikbaar materiaal uit afvalwater gehaald en de zuivering wordt steeds goedkoper. Nieuwe technologieën zijn de belangrijkste oorzaak van die verbeterde prestaties.

De uitkomsten van de nieuwste vergelijking passen in een trend die al jaren gaande is, zegt Anke van Houten, projectleider Bedrijfsvergelijkingen bij de Unie van Waterschappen. “Op het gebied van zuivering presteren de waterschappen tegen het maximum. Alles wat we hebben afgesproken dat we uit het water zuiveren aan schadelijke stoffen, halen we er ook daadwerkelijk uit. Op het gebied van terugwinning van energie en nuttige stoffen zijn nog veel grotere stappen te maken. Op dat terrein zijn we nog enorm aan het innoveren.”

De bedrijfsvergelijking van de Unie van Waterschappen speelt een belangrijke rol in die innovatie, omdat waterschappen daarin kunnen zien welke innovatieve toepassingen andere waterschappen gebruiken en wat dat oplevert. “We voeren de bedrijfsvergelijking sinds 1997 om de drie jaar uit en dat levert iedere keer nieuwe inzichten op.”

Uit de vergelijking blijkt dat het zuiveringsproces steeds goedkoper wordt. Dat komt deels door schaalvergroting, maar vooral door de toepassing van nieuwe technologieën. Minder zuiveringskosten zorgen voorlopig echter niet voor een lagere zuiveringsheffing, vertelt Van Houten. “Uit de heffing wordt meer betaald dan alleen de zuivering. Er zijn ook stijgende kostenposten, bijvoorbeeld voor grondstoffen die we voor de zuivering gebruiken, transport, salarissen en met name: innovatie. We moeten flink blijven innoveren om de afspraken die we over zuivering en hergebruik hebben gemaakt, te kunnen nakomen. Het geld dat we op de zuivering besparen kunnen we dus hooguit gebruiken om tariefstijgingen te dempen.”

De volledige bedrijfsvergelijking is hier te vinden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.