secundair logo knw 1

Sportvissers, biologen en andere vrijwilligers brachten de afgelopen twee jaar de visstand in een aantal Leidse grachten in kaart. Vorige week presenteerden ze hun rapport. De opvallendste conclusie: fietswrakken en ander grof vuil vormen riffen waarvan de visstand profiteert.

Bij de grootscheepse schoonmaakacties die afgelopen jaren zijn uitgevoerd in de Leidse grachten, is veel grof vuil uit het water gehaald. Vissers merkten echter al snel dat de visstand terugliep. Volgens het rapport Vissenmonitoring in de Leidse Havenwijk 2013-2015 vormen de kunstmatige riffen aantrekkelijke schuilplaatsen voor verschillende vissoorten.
Tot de vissoorten die volgens gedijen bij fietswrakken en ander grof vuil behoren roofvissen als snoeken, maar ook kleinere soorten als de beschermde rivierdonderpad.

In het rapport wordt dan ook geadviseerd fietsen en grof vuil, zolang niet gevaarlijk voor beroeps- en pleziervaart, gewoon te laten liggen. Waar dat niet mogelijk is zouden met dakpannen 'rivierdonderpaddenhotels' gecreëerd kunnen worden.

Voor het project werden meer dan 250 inventarisatierondes gehouden door meer dan 50 vrijwilligers. Er werden achttien vissoorten geteld. De gemeente Leiden wil het project nu uitbreiden naar andere wijken en heeft Aaf Verkade, die als vrijwilliger initiatiefnemer van de vismonitoring in de Havenwijk was, inmiddels aangesteld als adviseur stadsgrachten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.