secundair logo knw 1

De problemen met droogte zijn voorlopig nog niet voorbij, blijkt uit de nieuwe droogtemonitor. De laagwatersituatie op de Rijn en Maas blijft aanhouden. Verschillende waterbeheerders inspecteren nog steeds droogtegevoelige keringen. De waterschappen op de hoge gronden houden vanwege de lage grondwaterstanden de peilen zo hoog mogelijk en voeren meer water aan dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Ten opzichte van vorige week is weinig veranderd in de droogtesituatie, laat de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) weten in de droogtemonitor van vandaag. De afvoer van Rijn en Maas blijft laag. Er is wel een lichte verbetering te zien, omdat vooral in het Maasstroomgebied en het Midden-Duitse deel van het Rijnstroomgebied een aanzienlijke hoeveelheid neerslag is gevallen. Door een nieuw hogedrukgebied boven het Europese continent is het echter tot en met begin december naar verwachting duidelijk droger dan normaal.

Door de eerdere neerslag beweegt zich momenteel een kleine afvoergolf door de Rijn die over ongeveer twee dagen Lobith passeert. De afvoer bij Lobith is op het ogenblik zo’n 840 kubieke meter per seconde, terwijl de waterstand 6,85 meter boven NAP is. De afvoer zal waarschijnlijk pieken op en niveau van 870 tot 900 kubieke meter per seconde, om daarna weer te dalen richting 800 kubieke meter per seconde. De scheepvaart blijft hinder houden van de lage waterstanden op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek.

De gemiddelde afvoer van de Maas daalde afgelopen week van 40 naar 20 kubieke meter per seconde, meldt de LCW. Door de neerslag is de afvoer kortstondig gestegen naar 100 kubieke meter per seconde. De komende week volgt weer een geleidelijke daling richting 50 kubieke meter per seconde.

Verschillende waterbeheerders monitoren nog steeds droogtegevoelige keringen op aspecten als het herstel van de grasmat en scheurvorming. De grondwaterstanden zijn onverminderd laag en zullen zich pas herstellen na langdurige neerslag. De LCW houdt dit samen met de partners scherp in de gaten. Waar mogelijk wordt water uit het IJsselmeer gebruikt om de grondwaterstand aan te vullen. De waterschappen op de hoge gronden bekijken of en hoe de grondwaterstanden kunnen worden hersteld naar normale waarden. Zij houden daarom de peilen zo hoog mogelijk en voeren meer water aan dan normaal is voor deze tijd van het jaar.

Er blijven maatregelen nodig om verzilting in het benedenrivierengebied en het IJsselmeer tegen te gaan. Zo wordt de chlorideconcentratie op het Amsterdam-Rijnkanaal laag gehouden door extra door te spoelen. Dit gebeurt vooral in de nacht wanneer wordt gespuid met een sluiskolk van de Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren LCW
Bericht over droogtemonitor 7-11

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John