secundair logo knw 1

Waterbouw | Beeld Rijkswaterstaat

De omzet van de maritieme sector is afgelopen jaar met 3 procent gegroeid. De havens zitten al jaren in de lift en ook met de waterbouw ging het in 2017 goed. De scheepsbouw en de offshore hebben het daarentegen nog steeds moeilijk. De werkgelegenheid in de sector daalde heel licht.

Dit blijkt uit de Maritieme Monitor die het onderzoeks- en beleidsadviesbureau Ecorys heeft opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De maritieme sector vertoont tekenen van herstel na het zwakke jaar 2016, toen er geen groei was. De totale directe en indirecte omzet bedroeg in 2017 ruim 55 miljard euro, een toename met 3 procent. De sector draagt 3,1 procent van het bruto binnenlands product in Nederland bij. De export was afgelopen jaar een kleine 26 miljard euro.

De omzetgroei is niet terug te zien in de directe werkgelegenheid in de sector. Die daalde juist een beetje met een half procent. In 2017 werkten grofweg 260 duizend medewerkers in het maritieme cluster, waarvan 167 duizend in de maritieme sector zelf. De groei van de werkgelegenheid in de havens springt eruit. Die is sinds 2006 met bijna 30 procent gestegen.

Grote verschillen binnen sector
De sector is van enorm belang voor de Nederlandse economie, merkte minister Cora van Nieuwenhuizen op tijdens het Maritime Awards Gala van maandag waar zij de monitor presenteerde. “Het zijn dit jaar gelukkig wat vrolijker berichten dan vorig jaar. Het gaat iets beter met de branche, al geldt dat nog niet voor alle sectoren.”

Ondanks de stijging van de omzet blijft de maritieme sector volgens de minister achter bij de groei van de Nederlandse economie. “Het lijkt erop dat bedrijven na het zwakke jaar 2016 hebben geïnvesteerd in omzetgroei en niet zozeer in uitbreiding van personeel of direct herstel van de winst. Ook zijn er binnen de sector grote verschillen. De havens doen het al jaren goed, de scheepsbouw en de offshore hebben het moeilijk.”

Goed jaar voor waterbouw
De Maritieme Monitor geeft een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen in de elf onderdelen van de branche. Waterbouw is er een van. Het gaat goed met de ongeveer tweehonderd bedrijven. De omzet, export, productiewaarde, toegevoegde waarde en werkgelegenheid stegen in 2017 alle met afgerond 5 procent. De totale omzet is bijna 1,8 miljard euro. Na oplevering van de Tweede Maasvlakte en enkele kustbeschermingsprojecten is de exportmarkt voor de waterbouw nog belangrijker geworden.

Er zijn naar schatting 6.300 mensen werkzaam in de waterbouw. Indirect komen daar nog zo’n 9.100 mensen bij. De werkgelegenheid heeft zich hersteld na een flinke daling in 2016. De arbeidsmarkt wordt als krap omschreven. De personeelsbehoefte heeft te maken met zowel de groei als de vergrijzing. De waterbouwers verwachten dat in de periode 2018-2023 ongeveer 4.500 nieuwe mensen nodig zijn.

 

MEER INFORMATIE
Bericht ministerie van IenW
Maritieme Monitor
Havenmonitor

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):