secundair logo knw 1

Afgelopen week werd met een nepstorm de de grasmat van de zeedijk in de Carel Coenraadpolder getest. Vanaf woensdag is het de beurt aan de Emmapolderdijk, ten westen van Eemshaven en daarna volgt de Slachterdijk in Friesland. De testen zijn nodig om te kijken of het gras op de waddenzeedijken ook in de toekomst sterk genoeg is.

De golfoploopproeven die deze weken worden uitgevoerd, zijn nulmetingen waarmee de kracht en het uithoudingsvermogen van het huidige gras op de dijken wordt getest. In het voorjaar zullen vier verschillende dijkvakken worden ingezaaid met nieuwe grasmengsels, die door wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de WUR zijn samengesteld. Na een proeftijd van vijf jaar wordt dan gekeken welk grasmengsel het meest erosiebestendig is en het meeste bijdraagt aan de biodiversiteit.

Jan Lammers, projectleider POV Waddendijken namens waterschap Hunze en Aa's, noemt de proeven nodig omdat de meeste grasmengsels zijn samengesteld op basis van een rekenmodel. “Terwijl we vermoeden, op basis van de resultaten in de praktijk, dat de grasmat veel meer invloed heeft op de sterkte van de dijk dan tot nu toe aangenomen. Dat sluit ook goed aan in ons streven om van de waddenzeedijken brede, groene dijken te maken. Met deze groene dijken creëren we een zo natuurlijk mogelijke overgang tussen Wad en land.”

Intensief monitoren
De komende vijf jaar zullen de nieuw ingezaaide dijkvakken worden meegenomen in het reguliere beheerprogramma en na vijf jaar zullen ook hier golfoploopproeven worden uitgevoerd. Lammers: “We zullen de stroken natuurlijk intensief monitoren. Zeker in het begin om te bekijken of de grasmengels zich snel vast zetten en of het gras zich goed wortelt. Dat is voor de kracht van de dijk het belangrijkste. De grasmat zelf houdt bij stormen immers niet lang stand, het afweervermogen komt uit de wortels.”

Hoewel de proef in de Carel Coenraadpolder al na 9 uur, in plaats van de verwachtte 18 uur werd afgebroken, is Lammers tevreden. “Precies op de plek van de proef was de grasmat beschadigd door een trekker. Om die zwakkere plek te beschermen, zijn we er ietsje eerder mee opgehouden. Maar het gras heeft het goed gehouden. Die zwakkere plek is waarschijnlijk ook een gevolg van de extreem droge zomer. We zijn nu dan ook met de WUR en de Radboud aan het bekijken of we in de nieuwe grasmengsels nog soorten toe moeten voegen die nog beter tegen de droogte kunnen.”

Eind december zijn de geplande golfoploopproeven afgerond. Naar verwachting verschijnt het rapport met de bevindingen in april 2019.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.