secundair logo knw 1

Met Blue Energy wordt elektriciteit opgewekt uit het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water. REDstack, het bedrijf achter deze technologie, wil nu de markt op met een nieuwe toepassing: het opwekken van waterstof.

“Het is dezelfde technologie en we maken gebruik van dezelfde stacks met membranen”, vertelt REDstack directeur Pieter Hack. “Maar door slechts een kleine aanpassing te doen, kunnen we op een duurzame en directe manier waterstof opwekken.”

Bij het opwekken van elektriciteit werkte REDstack met stacks van circa 2.000 membranen, die samen 100 volt op konden wekken. 2,5 volt lekte vervolgens weg bij het omzetten van volt naar ampère. “Dat verlies hadden we eigenlijk altijd geaccepteerd als noodzakelijk kwaad, maar bij het ontwikkelen van onze installaties ontdekten we dat we ook kleinere stacks konden maken, die precies 2,5 volt op konden wekken. Genoeg om volt om te zetten in ampère en zo op een duurzame manier, met 100% rendement, waterstof en zuurstof op te wekken.”

Fieldlab Afsluitdijk
Waar de Rijn in de Noordzee stroomt, zou het volgens Hack uiteindelijk mogelijk moeten zijn om 1.750 megawatt Blue Energy op te wekken en jaarlijks in totaal 1,6 miljard Nm3 H2-gas te produceren. Hack wil de komende maanden eerst gebruiken om in zijn fieldlab op de Afsluitdijk de eerste stacks te bouwen die waterstof op kunnen wekken.

“De stacks neerzetten is geen probleem, dat zal begin volgend jaar zijn afgerond. Nu zijn we op zoek naar partners om het verdere proces van waterstofverwerking op zich te nemen. Daar hebben wij zelf geen ervaring in. Verder zijn we in gesprek met de diverse spelers in deze markt, zoals FME, Gasunie en het Rotterdams Havenbedrijf om te kijken of zij interesse hebben in deze technologie.”

Naast het fieldlab op de Afsluitdijk en de nieuwe waterstoftoepassing, is REDstack ook nog bezig om een Blue Energy locatie te bouwen bij het gemaal in Katwijk. In 2017 sloot het bedrijf het bedrijf daartoe een overeenkomst met het hoogheemraadschap van Rijnland, de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Katwijk en Noordwijk. “Veel stappen zijn al gezet, maar we zijn nog steeds op zoek naar financiering. Pas als de projectfinanciering helemaal rond is, kunnen de vergunningsaanvragen definitief worden behandeld. Dat gaat ons natuurlijk te langzaam, maar we blijven volhouden.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.