secundair logo knw 1

De waterschappen brengen volgend jaar 2,9 miljard euro aan belasting in rekening. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van dit jaar. Door de wateroverlast in het voorjaar en de droogte in de zomer maken de waterschappen extra kosten, maar deze worden opgevangen binnen de begrotingen. 

Voor de komende jaren zullen de maatregelen die de waterschappen moeten nemen vanwege weersextremen, wel impact hebben op de tarieven.

Datzegt de Unie van Waterschappen. De koepelorganisatie inventariseerde de voorstellen van de waterschappen en heeft op basis daarvan een prognose gemaakt voor de tariefstijgingen van volgend jaar.

Zoals elk jaar wordt daarbij een voorspelling gedaan van de tariefstijging voor gezinnen met een eigen woning. Die zal gemiddeld 6 euro hoger zijn dan in 2018, aldus de prognose van UvW. Dat betekent dat een gezin 50 eurocent per maand meer betaalt aan het waterschap. “Het gaat hier om een stijging van 1,9 procent. Hiermee ligt de stijging onder het inflatiepercentage van 2,4 procent dat door het Centraal Planbureau wordt verwacht”, schrijft de UvW in een persbericht.

De voorziene stijging van het totaal aan waterschapbelastingen (watersysteemheffing, zuiveringsheffing, verontreinigingsheffing, wegenheffing) bedraagt 3 procent en dat zal dus meer zijn dan de verwachte inflatie voor 2019.

Dat is dit jaar ook zo. Met een totaal van 2,8 miljard aan belastingen die de waterschappen innen, is er dit jaar sprake van een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2017. De inflatie zal dit jaar naar verwachting op circa 1,3 procent uitkomen.

Klimaatverandering
De waterschappen ondervinden nog altijd de gevolgen van de extreme weersomstandigheden dit jaar, schrijft de UvW. “De waterschappen zien dat de klimaatverandering zich de laatste jaren sneller voltrekt dan tot voor kort voor mogelijk werd gehouden.”

Door de extreme omstandigheden maken de waterschappen dit jaar meer kosten dan onder normale omstandigheden. Maar die kosten worden niet verrekend in hogere tarieven voor volgend jaar, aldus een toelichting van de UvW op het persbericht: “Omdat het effectief inspelen op dit soort situaties tot de verantwoordelijkheid van de waterschappen hoort, leidt dit niet direct tot een verhoging van de waterschapbelastingen. Dit wordt binnen de begrotingen opgevangen.”

Voor de komende jaren zullen aanpassingen wel van invloed zijn op de tarieven: “Met structurele aanpassingen aan de waterhuishoudkundige infrastructuur inspelen op steeds sneller veranderende omstandigheden, wat de waterschappen momenteel doen, heeft wel impact op de belastingtarieven. Wij verwachten dat dat de totale belastingopbrengsten van de waterschappen in de komende jaren jaarlijks met ongeveer 0,5 tot 1 procent bovenop de inflatie zullen stijgen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.