secundair logo knw 1

Schepen mogen elkaar nu soms niet passeren | Foto Havang/Wikimedia Commons

De scheepvaart blijft voorlopig hinder ondervinden van de lage waterstanden op rivieren, al verbetert de situatie wel wat. De afvoer van de Rijn bij Lobith schommelt de komende tien dagen tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwe droogtemonitor.

Zoals verwacht bevat de vandaag verschenen droogtemonitor weinig nieuws ten opzichte van de monitor van een week geleden. Zo laag als toen is de waterstand van de Rijn niet meer – op 29 oktober werd bij Lobith een nieuw laagterecord van 6,50 meter boven NAP gevestigd –, maar veel beter is het er nog niet op geworden. Er viel de afgelopen week enige neerslag in het Rijnstroomgebied na vier weken van vrijwel droog weer. Daardoor steeg de afvoer van de Rijn bij Lobith licht en is nu ongeveer 850 kubieke meter per seconde. Dat komt neer op een waterstand van 6,80 meter boven NAP.

De LCW verwacht dat de Rijnafvoer de komende tien dagen min of meer stabiel blijft, omdat er weinig neerslag zal vallen in de Alpenregio en meer noordelijk in het stroomgebied. De afvoer van de Rijn blijft tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde schommelen. Ook bij de Maas verandert er niet veel. De gemiddelde afvoer van de Maas schommelde de afgelopen dagen rond 35 tot 45 kubieke meter per seconde. De komende periode stabiliseert de afvoer van de Maas zich op een iets lager niveau: 30 tot 40 kubieke meter per seconde.

De schepen die varen op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek, ondervinden nog altijd hinder van de lage waterstanden. De extra aanvoer van de afgelopen week bracht enige verlichting, maar schepen kunnen aanzienlijk minder lading dan normaal vervoeren en mogen op enkele locaties elkaar niet passeren. Deze effecten zullen de komende dagen naar verwachting tijdelijk licht verbeteren, schrijft de LCW. De beperking die voor zeeschepen gold op het Kanaal Gent-Terneuzen, is opgeheven door het behalen van 12,50 meter diepgang.

Voor de rest is de boodschap van de LCW niet veranderd. De grondwaterstanden blijven onverminderd laag en hier en daar is nog sprake van verzilting. Ook het IJsselmeer kampt met een lichte verzilting. De maatregelen van Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht. Over een week komt de LCW met de volgende droogtemonitor.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren van LCW

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.