secundair logo knw 1

Deze week gaat een proef van start om de sterkte van de gras- en kleibekleding van de Waddenzeedijken te testen. In totaal zullen er op 4 verschillende dijkvakken golfoploopproeven worden uitgevoerd.

Tijdens de proef worden twee golven tot wel twee meter hoogte nagebootst om de grasmat van de zeedijk in de Groningse Carel Coenraadpolder te testen. Later dit najaar volgen nog twee testen in de provincie Groningen (bij Chemiepark Delfzijl en bij de Emmapolderdijk), en een in de provincie Friesland (bij de Slachtedijk). De proef wordt betaald vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De regie is in handen van POV-Waddenzeedijken, een samenwerkingsverband van de noordelijke waterschappen Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslan en Hunze en Aa’s.

Met de proef onderzoeken de waterschappen de sterkte van de grasmat op de Waddenzeedijk. Ook willen ze ontdekken welke sterkteverschillen er bestaan tussen verschillende grasmengsels. Het nieuwe inzicht in de mengsels kan leiden tot nieuwe rekenregels, omdat de sterkte van de grasmat medebepalend is voor de sterkte van de dijk.

De stormsimulaties maken deel uit van een langer lopend onderzoek. In 2017 is geïnventariseerd welke grassoorten voorkwamen op de dijk en hoe sterk deze grassoorten zijn. Vervolgens ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Nijmegen verschillende nieuwe grasmengsels, die dieper in de dijk zouden moeten wortelen en de grasmat erosiebestendiger zouden moeten maken. De afgelopen zomer zijn de nieuwe grassoorten ingezaaid in de vier proefvakken. De komende jaren wordt bekeken welke grassoort het sterkst is en het meeste bijdraagt aan de stevigheid van de dijk.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):