secundair logo knw 1

Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) kan voorzien in circa 40 procent van de totale warmtevraag van de gebouwde omgeving. De totale potentie van aquathermie is meer dan 50 procent. Daarmee biedt energie uit oppervlaktewater veel meer mogelijkheden dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau CE Delft en onderzoekinstituut Deltares. Eerder werd door ingenieursbureau IF Technology berekend dat TEO in 12 procent van de warmtevraag kan voorzien. Deltares en CE Delft komen nu tot de conclusie dat het potentieel veel groter is.

Alternatief voor aardgas
TEO kan als alternatief worden ingezet voor aardgas en is te gebruiken tegen hittestress. Het systeem maakt gebruik van temperatuurverschillen in het oppervlaktewater. Warmte en koude worden ondergronds bewaard en van daaruit wordt warmte geleverd in de winter en koeling in de zomer.

Rekening houdend met de afstand tot een watergang, de energie in de watergang en de geschikthied van een buurt voor een warmtenet, kan TEO in potentie voorzien in 43 procent van de Nederlandse warmtevraag in 2050, stelt Deltares.

Met thermische energie uit oppervlaktewater kan ongeveer 150 PJ per jaar worden geleverd, de totale toekomstige warmtevraag bedraagt 350 PJ per jaar in de gebouwde omgeving, aldus het onderzoek dat is opgesteld in opdracht van STOWA, de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Andere vormen
Andere vormen van aquathermie kunnen ook bijdragen aan de warmtevraag. Naast het oppervlaktewater heeft ook het afvalwater in Nederland een grote thermische potentie (TEA), met een economisch potentieel van circa 56 PJ. Thermische energie uit drinkwater (TED) heeft een beperkter technisch potentieel van circa 4-6 PJ, wat vooral lokaal heel interessant kan zijn, aldus de onderzoekers.

Tot dusverre is TEO in de discussie over de energietransitie nauwelijks in beeld geweest als alternatief voor gas. Volgens de onderzoekers onterecht. Ze schrijven: "Aquathermie kan onder de juiste condities een aanzienlijke bijdrage leveren aan de transitie van de warmtevoorziening."

Het lijkt erop dat de inzichten veranderen. De gemeenten Katwijk en Drimmelen kregen deze week een rijkssubsidie toegekend om aquathermie in te zetten voor aardgasvrije wijken. 

 

MEER INFORMATIE:
Het onderzoek van Deltares en CE Delft 
Smartpolder Katwijk krijgt 4,8 miljoen euro van het rijk

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John