secundair logo knw 1

Extra inzet is nodig voor de waterkwaliteit | Foto Rijnland

Met het huidige beleid lukt het niet om de kwaliteit van de Nederlandse wateren voor 2027 voldoende te verbeteren, zo blijkt uit een recente rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin, die al langer hamert op extra maatregelen, beschouwt dit als een steun in de rug.

In de Balans van de Leefomgeving brengt het PBL tweejaarlijks in beeld hoe de leefomgeving er in Nederland voor staat. In 2016 stonden een aantal grote opgaven, zoals het terugdringen van de broeikasgasemissies en de transitie naar een circulaire economie centraal, nu is vooral gekeken hoe die opgaven daadwerkelijk worden aangepakt.

Water is daarbij een van de thema’s, naast energie en klimaat, landbouw en voedsel, natuur, gezonde leefomgeving, mobiliteit, ruimtelijke economie, wonen en circulaire economie.

Uiterlijk in 2027 moeten alle wateren voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), of er moeten ten minste maatregelen zijn getroffen waarmee de doelen later alsnog kunnen worden gehaald. In het huidige tempo haalt in 2027 echter slechts 15 procent van de regionale wateren en 55 procent van de rijkswateren alle biologische doelen van de KRW, verwacht het PBL.

Innamestops

Weliswaar is de chemische kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater de afgelopen decennia verbeterd, waardoor het over het algemeen goed bruikbaar is als drinkwater (na zuivering), voor de landbouw en om in te zwemmen. Toch waren er de afgelopen jaren verschillende innamestops voor de drinkwaterproductie vanwege overschrijding van de normen en moesten er zwemverboden worden afgekondigd omdat er blauwalg in het water zat.

Vewin stelt dat uit de rapportage blijkt dat extra inzet nodig is voor het verbeteren van de waterkwaliteit, zowel om de doelen van de KRW te halen alsook om het hoofd te bieden aan nieuwe uitdagingen.

Het uitgangspunt van de KRW, een zodanige kwaliteit van drinkwaterbronnen dat met eenvoudige technieken drinkwater kan worden geproduceerd, wordt nu te veel bemoeilijkt door emissies van bijvoorbeeld industrie en landbouw, aldus de vereniging van drinkwaterbedrijven.

Gebiedsspecifiek maatwerk

Ook biedt het rapport volgens Vewin aanknopingspunten om de organisatie van het waterkwaliteitsbeleid te verbeteren, door bijvoorbeeld in te zetten op ‘’gebiedsspecifiek maatwerk met alle regionale stakeholders, waarbij het van belang is dat dit consistent is met nationaal generiek beleid’’.

Vewin wil hierover concrete afspraken maken in het Bestuursakkoord Waterkwaliteit, dat de minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangekondigd.

 

Meer informatie

Boek Balans van de Leefomgeving 2018

Website Balans van de Leefomgeving 2018

Reactie Vewin 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John