secundair logo knw 1

Er verdwijnt twee keer zoveel water onzichtbaar via verdamping dan er zichtbaar door rivieren wordt afgevoerd naar zee. Bernard Voortman promoveerde aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar verdamping in de natuur, met name op schrale vegetaties die voorkomen op droge zandgronden, zoals duinen en stuwwallen.

In zijn proefschrift Evaporation from dry dune vegetation kwam Voortman tot de conclusie dat bepaalde mossen en korstmossen minder verdampen dan een kale duinbodem. Opvallend, want tot nu toe werd aangenomen dat meer biomassa tot meer verdamping leidt. Via labexperimenten, veldmetingen en modelsimulaties onderzocht Voortman het verdampen van droge duinvegetatie. Ook ontwikkelde hij een systeem om nauwkeurig verdamping te kunnen meten.

Dit onderzoek is relevant voor watervoorziening van landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening. De verdamping van natuurgebieden kan nu beter gekwantificeerd worden en hydrologische modellen kunnen zo worden verbeterd. Ook biedt het onderzoek aanknopingspunten om het vegetatiebeheer aan te zodanig aan te passen, dat de voorraad grondwater toeneemt.

Meer informatie:
Lees het proefschrift hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.