secundair logo knw 1

De winnaars op het IWA World Water Congress

Waternet is op het IWA World Water Congress & Exhibition in Tokyo in de prijzen gevallen. Bij de verkiezing van de Project Innovation Awards werd het Amsterdamse waterbedrijf derde in de categorie Prestatieverbetering en operationele oplossingen met de installatie waarmee het kou levert aan de bloedbank Sanquin. Ook TU Delft viel in de prijzen.

Doel van de Project Innovation Awards is het bevorderen van innovatie op het gebied van waterbeheer, onderzoek en technologie. De awards worden elke twee jaar uitgereikt in zes categorieën tijdens IWA World Water Congress. 

De bekroonde installatie van Waternet slaat in de winter de kou uit het drinkwater op. De kou gebruikt Sanquin in de zomer om bloed en medicijnen mee te koelen. De installatie is vorig jaar juli geplaatst. Naast Waternet en Sanquin is TU Delft bij het project betrokken.

TU Delft
De Technische Universiteit uit Delft viel ook in de prijzen in de categorie Doorbraken in research and development. Samen met de universiteiten van Hong Kong en Kaapstad werd het instituut bekroond met brons voor een grootschalige studie naar de realisatie en toepassing van het SANI-proces in de behandeling van afvalwater in Hong Kong. 

SANI staat voor ‘sulphate reduction, autotrophic denitrification and nitrification integrated’. Het concept van het zuiveren van afvalwater met behulp van sulfaatreducerende bacteriën komt uit Hong Kong. In deze stad wordt zeewater gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Het rioolwater bevat daardoor veel sulfaathoudend zeewater. Om het water schoon te maken wordt het SANI-proces toegepast. Het proces is mede ontwikkeld door Mark van Loosdrecht, hoogleraar Milieubiotechnologie aan de TU Delft.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.