h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Ban Ki Moon en Bill Gates leiden mondiale klimaatcommissie

H2O nieuws


Ban Ki Moon en Bill Gates leiden mondiale klimaatcommissie

De voormalig VN-topman Ban Ki-Moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de ceo van de Wereldbank Kristalina Georgieva gaan de Global Commission on Adaptation leiden. GCA wordt gehuisvest in Rotterdam en Groningen.

De Global Commission on Adaptation is een initiatief van de VN, Nederland en Japan en heeft als doel om landen te overtuigen maatregelen te nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering en klimaatdoelen te halen. De opdracht is klimaatadaptatie te versnellen door wereldwijd kennis te verzamelen voor succesvolle programma’s en projecten.

Ban Ki-Moon noemt de opzet van de klimaatcommissie een cruciale stap voorwaarts om meer aandacht voor en meer beweging te krijgen in klimaatadaptatie. “Ik zie er naar uit om samen met haar en andere wereldleiders onze mondiale missie te beginnen en klimaatadaptatie aan te jagen.” 

Actieprogamma
Op 16 oktober komt Ban Ki-Moon met Gates en Georgieva naar Nederland om tijdens een speciale conferentie de nieuwe commissie van start te laten gaan. In oktober worden ook de overige namen bekend van andere leden van de commissie die als internationaal pleitbezorgers aan de slag gaan.

In september 2019 zal de Commissie de Verenigde Naties in een actieprogramma laten zien wat landen moeten doen om kwetsbare gebieden op korte termijn te beschermen tegen het veranderende klimaat.

Drijvend kantoor
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) sloeg vandaag de eerste meerpaal voor de bouw van het drijvende kantoor van GCA in de Rotterdamse Rijnhaven. Het toekomstige drijvende kantoor staat in directe verbinding met het open water van de Noordzee en zal hierdoor te maken krijgen met getijdenverschil van anderhalve meter.

Het kantoor zal over twee jaar worden geopend, tot die tijd werkt het GCA vanuit een tijdelijke locatie. Het pand in Groningen wordt komende maand geopend.

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het