h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws


Watercrisis in Iran

‘Deelname aan waterbeurs Iran gaat gewoon door’

Zakendoen met Iran is door deze week ingestelde sancties van de Verenigde Staten moeilijker geworden. De economische strafmaatregelen treffen ook niet-Amerikaanse bedrijven, maar de Nederlandse deelname aan de waterbeurs Watex in oktober in de Iraanse hoofdstad Teheran gaat gewoon door, zegt Klaas Hofstra, bestuurslid van brancheorganisatie ENVAQUA. “Er zijn bedrijven die afhaken, maar er zijn er ook die zich aanmelden.”

Op Watex wil Nederland verder bouwen aan de handelsrelatie met Iran, stelt ENVAQUA. “De urgentie is groter dan ooit want Iran ziet zich geconfronteerd met een nijpende waterschaarste.” Bij voldoende belangstelling zet Nederland in op een Holland Paviljoen en een Nederlands-Iraans matchmaking evenement. Aansluitend is er een Roadshow naar Isfahan en Kashan, waar seminars en matchmaking evenementen worden gehouden rond duurzaam afval- en watermanagement, schrijft ENVAQUA op zijn website. 

Optimistisch
Klaas HofstraDe missie wordt georganiseerd vanuit het PIB Project ‘Business in Waste and Water Iran – Netherlands’, maar de vraag is of er na het van kracht worden van de Amerikaanse sancties nog voldoende animo is voor deelname aan de Iraanse waterbeurs. ENVAQUA-bestuurslid en ondernemer Hofstra (foto) is optimistisch. Er is nog steeds belangstelling van bedrijven om mee te doen aan Watex, zegt hij, zoals ook het geplande bezoek van Iraanse waterdeskundigen aan Nederland dit najaar niet van de baan is. “We gaan gewoon door.”

De deze week ingestelde sancties zijn in mei aangekondigd door de VS. Sindsdien is zakendoen met Iran een stuk ingewikkelder geworden. Europese financiers als banken en verzekeraars zijn terughoudend met het faciliteren van handel met Iran om niet beschuldigd te worden van illegale transacties door de VS. Met het van kracht worden van de sancties wordt het voor ondernemers nog lastiger om zaken te doen met Iran, ook al is dat op grond van Europese wetgeving toegestaan. 

Bedrijven of personen die transacties doen in Iran riskeren zelf op de Amerikaanse sanctielijst te belanden, schrijft het ministerie van buitenlandse zaken in het ‘Handboek Iran’ dat in juni verscheen. De Amerikaanse autoriteiten behouden zich het recht voor financiële tegoeden van buitenlandse bedrijven te bevriezen, beslag te leggen op eigendommen en over te gaan tot rechtsvervolging.

Illegaal
De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse economische strafmaatregelen als illegaal en haalt een oude, nooit gebruikte maatregel van stal, het zogeheten blokkeringsstatuut, om bedrijven in Europa te compenseren die door de het Amerikaanse sanctiebeleid worden getroffen. De EU stelt schadevergoeding in het vooruitzicht voor bedrijven die worden getroffen door de Amerikaanse sancties. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door het land waar het bedrijf is gevestigd. 

Daarmee zijn bedrijven die zakendoen met Iran afhankelijk van de rugdekking die ze krijgen van de overheid. Hofstra, die afgelopen voorjaar naast de financiers ook de overheid nog opriep om bedrijven te ondersteunen, is daar goed te spreken over. “We krijgen vanuit de RVO ondersteuning. Dat geldt ook voor de ambassade in Iran.”  

Van de gekke
De Iraanse markt werd na het opheffen van veel economische sancties door Westerse landen in 2015 weer toegankelijk voor buitenlandse bedrijven. Ook Nederlandse watertechnologiebedrijven legden contacten. In het land dat kampt met een tekort aan drinkwater, is grote behoefte aan expertise en techniek op gebied van waterzuivering en drinkwaterleverantie. De waterproblemen in het land worden almaar groter. Hofstra: “Het is toch van de gekke om blokkades in te stellen, terwijl er in Iran een tekort aan water is. In het zuiden wordt water met schepen aangevoerd uit andere Arabische landen.” 

 

Lees ook:
ENVAQUA: export naar Iran moeilijk door terughoudende financiers
Handkboek Iran

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het