h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws


In 2017 waren er wereldwijd meer dan zestig hete dagen, bijna een verdubbeling vergeleken met het gemiddelde van 36.5 hete dagen in de periode 1960-1991 (beeld: NOAA)

Recordwarmte in 2017 zonder een El Niño

Vorig jaar zijn weer tal van records op klimaatgebied gesneuveld. Zo was 2017 het warmste jaar in het industriële tijdperk zonder het specifieke natuurverschijnsel van een sterke El Niño. Het zeeniveau steeg weer iets en is gemiddeld 7,7 centimeter hoger dan 25 jaar geleden. Dit blijkt uit het rapport State of the Climate in 2017.

Hieraan hebben ruim vijfhonderd klimaatwetenschappers uit de hele wereld - ook Nederland - meegewerkt, onder leiding van wetenschappers van de Amerikaanse overheidsorganisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). State of the Climate in 2017  bevat een uitgebreide inventarisatie van klimaatindicatoren, extreme weersverschijnselen en andere gegevens. Volgens het rapport worden diverse records gebroken, zoals voor de gemiddelde temperatuur. De laatste drie jaar zijn de warmste sinds hierover in de negentiende eeuw informatie wordt verzameld.

Steeds warmer
Het jaar 2017 was gemiddeld iets koeler dan 2015 en 2016, maar wel het warmste jaar zonder de grote invloed van een El Niño. De gemiddelde wereldwijde temperatuur aan de oppervlakte (land en oceaan gecombineerd) was, afhankelijk van de dataset, 0.38 tot 0.48 graad Celsius hoger dan het gemiddelde in de periode 1981-2010. Door een aantal extreme neerslaggebeurtenissen in niet-Europese landen is sprake van een vrij nat jaar.

State of the Climate beschrijft ook de situatie per regio. Het was in 2017 warmer dan normaal in Centraal- en West-Europa. In de zomer liep de temperatuur flink op in onder meer in Nederland. Zo kende ons land de warmste junimaand sinds 1901 (samen met juni 1976). Ook het najaar was relatief erg warm.

Weer stijging van zeeniveau
De gemiddelde hoogte van de zeespiegel steeg mondiaal voor het zesde jaar op rij en voor de 22e keer in 24 jaar. Het zeeniveau was in 2017 door de bank genomen 7.7 centimeter hoger dan in 1993. De toename per decennium bedraagt gemiddeld 3.1 centimeter. Elk jaar versnelt de stijging met 0.084 millimeter.

De oppervlaktetemperatuur van de zee in de wereld bleef afgelopen jaar net onder die van 2016, maar de langetermijntrend is een stijging. De opwarming van het zeewater leidt tot het verbleken van koraal. De meest recente wereldwijde periode van verbleking duurt al drie jaar: van 2014 tot mei 2017. De schade is vrijwel zeker groter dan ooit tevoren, aldus het rapport. In sommige gebieden met riffen is zelfs meer dan 95 procent van het koraal doodgegaan.

Omdat de poolgebieden warmer worden, vermindert de omvang van het zee-ijs. Deze ontwikkeling zette zich in 2017 door. Op zowel de Noord- als de Zuidpool was het gebied met zee-ijs nog niet eerder zo klein, sinds het begin van de observatie met satellieten 38 jaar geleden. Op de Noordpool bedekt het zee-ijs nu een gebied dat 8 procent kleiner is dan het langetermijngemiddelde. Wereldwijd kalven ook de gletsjers af. Hun totale verlies aan ijs sinds 1980 is vergelijkbaar met het afsnijden van 22 meter van de top van de gemiddelde gletsjer.

Recordhoogte CO2-concentratie
De concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer bereikten vorig jaar nieuwe recordhoogten. De CO2-concentratie was 405 delen per miljoen, 2.2 delen per miljoen meer dan in 2016. Dat is het hoogste niveau in de moderne tijd en zelfs in de laatste achthonderdduizend jaar (op basis van onderzoek naar ijskernen). Toen de industriële revolutie rond 1750 aanving, was de CO2-concentratie grofweg 278 delen per miljoen. Het groeitempo van CO2 in de atmosfeer is sinds het begin van de jaren zestig verviervoudigd.

Meer informatie
Het rapport State of the Climate 2017  is verschenen als bijlage bij het augustusnummer van het Bulletin of the American Meteorological Society en hier te downloaden. Er is ook een managementsamenvatting. Bekijk verder de presentatie van hoogtepunten door de NOAA en het artikel in The Guardian.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het