h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws


Jaarlijks 190.000 kWh aan stroom voor het gemaal (foto: Zonnegilde b.v.)

Drents gemaal Rogat krijgt stroom van zonnepark

Een speciaal daarvoor aangelegd zonnepark voorziet voortaan het gemaal Rogat in de Hoogeveensche Vaart van stroom. Behalve dat dit bijdraagt aan het verduurzamen van het energieverbruik, is Waterschap Drents Overijsselse Delta ook goedkoper uit.

Het gemaal Rogat zorgt voor het oppompen van water voor de watervoorziening in een groot deel van Zuidoost-Drenthe, vooral in tijden van droogte zoals nu. Speciaal voor het gemaal is een zonnepark aangelegd. Dat is bijzonder, zegt Menno Gijrath van ingenieursadviesbureau Sweco die als adviseur duurzame energie bij het project betrokken is. “Wij doen veel advieswerk voor waterschappen want die zijn erg actief op het gebied van zonne-energie. Het is bij mijn weten echter nog niet eerder voorgekomen dat zonne-energie specifiek wordt aangewend voor het stroomgebruik van een gemaal.”

Gijrath spreekt van een interessante combinatie. “Een gemaal verbruikt vooral in de zomermaanden veel stroom. Dat is natuurlijk ook de periode dat veel zonne-energie wordt opgewekt. Het is een lokale oplossing waarbij verbruik en opbrengst bij elkaar passen.”

Bij de aanleg van het zonnepark voor het gemaal Rogat hebben de gemeente Meppel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, provincie Drenthe en Sweco samengewerkt. Er zijn in juli 702 zonnepanelen geplaatst op een eilandje waarvan de provincie de eigenaar is. Het park produceert jaarlijks ongeveer 190.000 kilowattuur aan stroom, goed voor circa 850 draaiuren van de twee pompen van het gemaal. Hiermee bespaart het waterschap dertigduizend euro op de energierekening. De realisatie van het zonnepark is mede mogelijk gemaakt door een SDE+ subsidie.

De grootste uitdaging was de verbinding met het gemaal, vertelt Gijrath. “Dit ligt in de Hoogeveensche Vaart op ongeveer 250 meter van het zonnepark. Om bij de transformator van het gemaal te komen, is onder het kanaal een stroomkabel gelegd door middel van een gestuurde boring. Ook was het realiseren van het zonnepark op het eilandje niet gemakkelijk, omdat het terrein lastig begaanbaar is. Dat is goed gelukt. Wij zijn trots op de landschappelijke inpassing. Het zonnepark is zichtbaar vanaf de weg maar niet visueel storend en sluit goed aan bij de omgeving.”

Lees meer in het bericht van Sweco en het bericht bij de start van de aanleg op de site van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het