h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Terugkeer platte oester voor kust Zeeland dankzij Japanse soortgenoot

H2O nieuws

Terugkeer platte oester
Herstel van platte oesterbanken mogelijk (foto: Oscar Bos / Wageningen Marine Research)

Terugkeer platte oester voor kust Zeeland dankzij Japanse soortgenoot

De platte oester leek bijna geheel verdwenen uit het Nederlandse deel van de Noordzee, totdat in 2016 onverwacht een groot oesterrif in de Zeeuwse Voordelta werd ontdekt. Het was echter een raadsel waarom platte oesters daar wel kunnen gedijen. Dit is nu door onderzoek opgelost. De inheemse oesters blijken te profiteren van de aanwezigheid van Japanse oesterschelpen.

Tot deze opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van Bureau Waardenburg, Wageningen Marine Research, Sas Consultancy, ARK Natuurontwikkeling en het Wereld Natuur Fonds. Zij laten zien dat platte oesters vreedzaam kunnen bestaan naast Japanse oesters, die voor consumptie commercieel in de Oosterschelde worden geteeld. Tot nu toe dachten wetenschappers juist dat de inheemse oesters werden verdrongen door de exoten. De onderzoekers hebben over hun bevindingen een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Biology Research gepubliceerd.

De platte oesters kwamen vroeger in groten getale voor in de Nederlandse Noordzee, maar verdwenen in de vorige eeuw vrijwel volledig door overbevissing, ziektes en koude winters. Het kwam daarom als een verrassing dat een duiker twee jaar geleden een rif met platte oesters voor de kust van Zeeland ontdekte. De platte oesters blijken in de Voordelta gebruik te maken van de schelpresten van Japanse oesters om zich vast te hechten. Ook is de soortenrijkdom van de oesterbank zestig procent hoger dan in de directe zandige omgeving. Zo komen er onder meer veel zeekreeften en Noordzeekrabben voor.

Dit biedt perspectief op een comeback van de platte oester, aldus onderzoeker Marjolein Christianen van Wageningen University & Research. “De resultaten laten zien dat de condities voor herstel van platte oesterbanken op lokale schaal aanwezig zijn in de Nederlandse Noordzee. En we hebben gezien dat de terugkeer van inheemse oesters kan worden vergemakkelijkt door de aanwezigheid van schelpresten van Japanse oesters.” Volgens Christianen bevatten de grote Japanse oesterbanken hard materiaal, waardoor boten met netten en watersporters doorgaans uit de buurt blijven. “De bodemrust die zo wordt gecreëerd, zorgt ervoor dat platte oesters zich ongestoord kunnen ontwikkelen en voortplanten.”

Meer informatie

Bericht Wageningen University & Research

Artikel Marine Biology Research

Website platte oester

Bericht 3D-geprinte oesterriffen

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het