h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • PGGM belegt voor half miljard in Amerikaans drinkwaterbedrijf SUEZ

H2O nieuws


Foto: SUEZ

PGGM belegt voor half miljard in Amerikaans drinkwaterbedrijf SUEZ

PGGM koopt 20 procent van de aandelen van SUEZ Water Resources, een van de grootste particuliere drinkwaterbedrijven van de Verenigde Staten. De pensioenbelegger betaalt hiervoor 601 miljoen dollar, ongeveer een half miljard euro. De acquisitie past binnen de strategie om te beleggen in oplossingen met een maatschappelijke impact, onder meer op het gebied van schoon water.

PGGM neemt een belang in vijftien gereguleerde waterleidingbedrijven die zich voornamelijk in het noordoosten van de VS bevinden. Hierover is een overeenkomst afgesloten met SUEZ Water Resources. Deze Amerikaanse dochteronderneming van het Franse nutsconcern SUEZ levert drinkwater aan 2,1 miljoen mensen. De acquisitie vindt plaats in de eerste helft van 2019, met als voorbehoud dat de lokale toezichthouders nog groen licht moeten geven.

Grote deal
De aankoop van 20 procent van de aandelen in SUEZ Water Resources betekent een aanzienlijke uitbreiding van de beleggingen in de waterinfrastructuur. “Ons infrastructuurbeleggingsteam heeft de belegging gedaan”, zegt PGGM-woordvoerder Maurice Wilbrink. “Het team sluit jaarlijks een aantal grote deals van honderden miljoenen euro’s af. Voor deze deelneming betalen we 601 miljoen dollar, ongeveer 500 miljoen euro. De belegging in Suez Water Resources past binnen onze filosofie, omdat het gaat om een goed gereguleerde markt. De belegging levert een aantrekkelijk en stabiel langjarig rendement op.”

Het pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) is de grootste klant van PGGM. PFZW heeft vijf jaar geleden vier thema’s aangeduid waarin PGGM namens het fonds belegt. Het gaat om zogeheten impactbeleggingen op de thema's klimaat, voedselzekerheid, watervoorziening en zorg. PFZW wil dat PGGM hieraan tot en met 2020 20 miljard euro uitgeeft. De teller staat intussen op een kleine 13 miljard euro.

Beleggingen in oplossingen
Wilbrink licht de impactbeleggingen toe: “Wij noemen ze beleggingen in oplossingen. Het doel is niet alleen om financieel rendement te halen, maar ook om bij te dragen aan oplossingen met een maatschappelijke impact. Daarom investeren we in bedrijven die op de vier thema’s producten en diensten aanbieden, bijvoorbeeld om in schoon drinkwater te voorzien of afvalwater te behandelen. We meten ook de impact van zulke beleggingen. De investering in SUEZ Water Resources scharen we hieronder.”

PGGM is van plan om ook in de Nederlandse watersector te beleggen. Daarom organiseerde de pensioenuitvoerder in januari een bijeenkomst om elkaar beter te leren kennen. “Beide zijden hebben hun verlangens en wensen uitgewisseld”, vertelt Wilbrink. “De uitkomst van de dag was om het proces voort te zetten en te kijken of er gaandeweg mogelijkheden zijn om meer voor elkaar te betekenen. Dat is nog niet uitgemond in concrete wensen over en weer, want zo snel gaat het proces niet. Maar we zijn er wel mee bezig.”

Meer informatie
Lees meer in het bericht van PGGM. In het maartnummer van het magazine H2O is een uitgebreid verslag opgenomen van de bijeenkomst van PGGM en de Nederlandse watersector in januari. Zie dit bericht.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het