h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Handreiking brengt risico's rond waterevenementen in beeld

H2O nieuws

Stowa handreiking waterevenementen

Handreiking brengt risico's rond waterevenementen in beeld

Modderraces, triatlons of cityswims, er worden steeds vaker evenementen georganiseerd in en op wateren die niet zijn aangewezen als zwemwater. Zulke wateren voldoen niet altijd aan de kwaliteitseisen voor zwemwater. STOWA en stichting RIONED hebben voor deze situaties een landelijk toepasbare handreiking opgesteld

“Voor evenementen in, op en rond het water gelden de normale vergunningsprocedures,” vertelt Imke Leenen, die in opdracht van STOWA de handreiking maakte. “Maar bij het verlenen van normale evenementenvergunningen worden specifieke risico’s rond het water, bijvoorbeeld voor de gezondheid, niet meegewogen. Dat was een soort blinde vlek in het proces. Om die blinde vlek weg te nemen, hebben we nu met de handreiking een stappenplan voor beslissers gemaakt.”

De handreiking is bedoeld voor organisatoren, gemeenten, locatiebeheerders, maar ook voor waterschappen of GGD. “Alle actoren rond waterevenementen kunnen in de handreiking nalezen waar ze op welk moment aan moeten denken. Zo kunnen de verantwoordelijke instanties een beredeneerde keuze afweging maken waar, wanneer en onder welke voorwaarden een evenement kan plaatsvinden.”

Bij het opstellen van de handreiking werkte Leenen samen met een begeleidingscommissie en kreeg ze veel signalen dat er grote behoefte was aan een soort samenvatting, en inschatting, van risico’s rond waterevenementen. “We hebben heel veel reacties gehad en hebben er ook bewust voor gekozen de handreiking voorlopig een concept te noemen. We willen eind van het jaar een verbeterde versie presenteren en hopen in de tussentijd op veel opmerkingen en verbeteringen van gebruikers om tot een zo volledig mogelijk eindresultaat te komen.”

De handreiking vindt u hier

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het