h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Werkgevers roepen met actie vakbonden op weer te gaan praten over de CAO

H2O nieuws


Foto: Koen Laureij Fotografie & Film

Werkgevers roepen met actie vakbonden op weer te gaan praten over de CAO

Een bijzondere actie. Niet de werknemers maar de werkgevers in de drinkwatersector stonden vanochtend op de barricaden. De directeuren van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, waterlaboratoria, KWR en overige samenwerkingsverbanden hadden zich bij het gebouw van vakbond FNV in Utrecht verzameld. Ze riepen de bonden op om weer aan tafel te gaan zitten om een cao af te sluiten. Ze gingen hoopvol naar huis. 

De besprekingen over de cao voor de waterbedrijven, die circa 5.500 medewerkers betreft, zijn vastgelopen. Het eindbod van de werkgevers, eenmalig 400 euro en de komende drie jaar een loonsverhoging van 4,5 procent voor medewerkers en 6 procent voor mensen zonder een garantieregeling, werd in mei massaal verworpen door de vakbondsleden. De bonden eisten een loonsverhoging van 2,5 procent per jaar voor iedereen en kondigden acties aan om hun eis te onderstrepen.

Handreiking
De werkgevers willen weer praten. In een toelichting zegt Reinier Rutjens, secretaris van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven, dat de werkgevers hebben aangegeven de bonden tegemoet te willen komen. Ze stuurden een open brief. “We hebben dat informeel ook aangegeven, maar tot op heden was daar niet op gereageerd en hebben de bonden de deur dichtgehouden,” zegt Rutjens, die overigens niet wil aangeven welke handreiking de werkgevers willen doen aan de bonden. 

Op de webstie van de WWb schrijven werkgevers in ieder geval dat ze een gematigde loonstijging willen in de drinkwatersector, om de lonen die in de afgelopen jaren meer zijn gestegen dan in andere branches, weer op een marktconform niveau te krijgen.

Voorzitter van de werkgeversvereniging WWb, Wim Drossaert, verklaart op de site: “We zijn een met publiekgeld gefinancierde branche. De loonkosten moeten daarom marktconform zijn en passen bij een sector met een belangrijke maatschappelijke functie. Als directeuren van de drinkwaterbedrijven staan wij voor onze medewerkers. Wij willen daarom een goede en verantwoorde cao die past bij onze speciale sector. Wij zijn bereid hier wederom de dialoog over aan te gaan.”

Spandoek en pamflet
Om hun intenties te onderstrepen besloten de werkgevers zelf actie te gaan voeren. Ze stonden vanmorgen met spandoek en pamflet voor het gebouw van de FNV in Utrecht. Rutjens: “We zijn vriendelijk ontvangen. En er is door de bonden aangegeven dat ze gaan kijken of we volgende week weer om tafel kunnen gaan zitten.”  

Daarmee hebben de werkgevers goede hoop dat de gesprekken over de cao worden hervat, hoewel Rutjens een slag om de arm houdt. “We weten het resultaat natuurlijk nog niet. It takes two to tango.”

Gepaste wijze reageren
In een reactie zegt de FNV dat het pamflet van de werkgevers eerst moet worden bestudeerd, voordat een uitgebreide inhoudelijke reactie mogelijk is. Het lijkt Brenda Heidinga, woordvoerder van de vakbond, sterk dat deze uitnodiging direct zal leiden tot nieuwe onderhandelingen. "Onze leden blijven tegenstander van de voorgestelde verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden. Ook gaan de werkgevers in hun pamflet niet in op een aantal van onze zorgen. Maar we zullen het rustig bekijken en dan op gepaste wijze reageren."

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het