h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Circulaire economie nieuwe categorie bij Waterinnovatieprijs

H2O nieuws


Circulaire economie nieuwe categorie bij Waterinnovatieprijs

De Waterinnovatieprijs van de waterschappen heeft dit jaar circulaire economie als extra categorie, naast de gebruikelijke thema’s van waterveiligheid, schoon water en voldoende water. Aanmelden van een innovatief project kan tot 28 augustus.

De waterschappen zien de vele afvalstromen waarmee ze te maken hebben, tegenwoordig als bronnen voor nieuwe grondstoffen. Om op deze actuele opgave in te spelen, is circulaire economie als extra categorie toegevoegd aan de Waterinnovatieprijs 2018. Voor dit thema kunnen vernieuwende oplossingen voor het afstappen van grote afvalstromen en het sluiten van de kringloop worden ingestuurd.

De andere drie categorieën staan traditiegetrouw vast: waterveiligheid, schoon water en voldoende water. De populaire innovatiewedstrijd – vorig jaar waren er 115 inzendingen – wordt georganiseerd door de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. Het is tot 28 augustus mogelijk om een project aan te melden. Voorwaarde is dat de innovatie kan worden toegepast binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen.

Een jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, beoordeelt de inzendingen. Per categorie worden drie projecten genomineerd. De jury kijkt naar nieuwe elementen of een nieuwe combinatie van elementen. Ook zijn duurzaamheid en samenwerking belangrijke criteria, net als haalbaarheid als business case. Het is mogelijk opnieuw mee te doen met een innovatie die al in eerder jaar is ingestuurd. Dan moet er wel een duidelijke ontwikkeling zichtbaar zijn.

De genomineerden worden op 4 oktober bekendgemaakt tijdens de Innovation Expo in Rotterdam. Het publiek kan daarna online stemmen op hun favoriete project voor de Publieksprijs. De prijzen in de vier categorieën en de Publieksprijs worden op 29 november feestelijk uitgereikt in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De winnaars worden beloond met een glaskunstwerk van Gert Bullée en krijgen ook een versnellingstraject aangeboden. Hiermee kunnen ze hun innovatie verder ontwikkelen.

Lees meer op de site van de Waterinnovatieprijs.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het