h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Waterschaps-CAO: onafhankelijke verkenner moet impasse doorbreken

H2O nieuws

CAO waterschappen verkenner eenzijdig loonbod

Waterschaps-CAO: onafhankelijke verkenner moet impasse doorbreken

De Unie van Waterschappen wil nog een laatste poging doen om de vastgelopen CAO onderhandelingen vlot te trekken. Een verkenner moet de partijen op een lijn krijgen. Lukt dit niet, dan overwegen de waterschappen hun werknemers buiten de CAO om een loonsverhoging te geven.

De Unie van Waterschappen zegt teleurgesteld te zijn over het klappen van de onderhandelingen. De vakbonden en dijkgraaf Roelof Bleker, onderhandelaar namens de Unie, waren deze week beide tot de conclusie gekomen dat verder praten geen zin heeft. Een onafhankelijke verkenner moet de impasse nu doorbreken.

De vakbonden staan hier niet onwelwillend tegenover, zegt FNV bestuurder Xander van der Scheur in een eerste reactie. “Wij gaan hier woensdag het gesprek over aan met onze achterban en zullen dan wel akkoord gaan met een verkenner. Dit hoort blijkbaar bij het onderhandeltraject en daar zullen we netjes aan mee doen.”

Ook CNV is vooralsnog positief. Bestuurder Arno van Voorden denkt dat een onafhankelijke verkenner verschillende misverstanden weg zou kunnen nemen. Hij wijst er wel op dat verder verkennen alleen zin heeft als de Unie van Waterschappen wil bewegen met hun loonbod. “Dat heb ik tegen de voorzitter van de UvW gezegd en die leek de boodschap wel te begrijpen.”

Eenzijdig loonbod
“Wij hebben ons ten doel gesteld dat onze medewerkers uiterlijk deze zomer meer salaris tegemoet kunnen zien,” schrijft Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, in een persbericht. De Unie overweegt om, als er geen overeenstemming komt, nog voor de zomer eenzijdig een loonbod te doen. Van der Scheur is hier niet over te spreken. “De spelletjes worden steeds vervelender. Ze hopen natuurlijk de actiebereidheid van de waterschapswerknemers te breken door met zo’n voorstel te komen. Ze mogen dat wettelijk wel doen, maar het heeft niks te maken met ordentelijke CAO-onderhandelingen.”

Van Voorden laat op dit moment uitzoeken welke mogelijkheden de Unie van Waterschappen heeft om zonder CAO-overeenkomst de lonen te verhogen. “Niemand kan ze verbieden om meer geld over te maken naar hun werknemers. Maar er geldt nog altijd zoiets als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en bonden bij het tot stand brengen van een CAO. Dus loonschalen kunnen ze niet zomaar eenzijdig gaan verhogen. Maar ik wil daar verder ook niet op vooruitlopen. Laten we eerst maar afwachten wat die verkenner brengt.”

Judith de Jong, woordvoerder van de Unie van Waterschappen, wil het woord 'ultimatum' niet in de mond nemen: “Het bestuur van de Unie van Waterschappen wil dat onze medewerkers deze zomer de salarisstrook krijgen die ze verdienen. Dus dat is onze deadline. We blijven gaan voor een gezamenlijk vastgestelde CAO. De tijd dringt wel. De medewerkers zijn het wachten meer dan zat. Door een verkenner aan te wijzen waar beide partijen vertrouwen in hebben, hopen we echt dat het toch nog lukt om er samen uit te komen.”

Lees ook:
Onderhandelingen CAO geklapt, bonden kondigen acties aan
Onderhandelingen CAO waterschappen volgende ronde in
Onafhankelijke partij moet waterschapscao redden

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het