h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws


Nieuw adsorptiemateriaal tegen microverontreinigingen

Waternet en Witteveen+Bos gaan nieuwe adsorbtiematerialen testen waarmee microverontreinigingen en zorgwekkende stoffen zoals geneesmiddelen, pesticiden en PFAS uit afvalwater verwijderd kunnen worden.

Deze materialen staan bekend als High Affinity Cyclodextrin Polymers (HACP) en zijn ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf CycloPure in samenwerking met de Cornell University en de Northwestern University.

Waternet en Witteveen+Bos onderzoeken het potentieel van HACP's en ontwikkelen een nieuw zuiveringsconcept, waarin dit materiaal toegepast kan worden voor geavanceerde waterzuivering in Nederland. De HACP's zijn nu in een vroeg stadium van productie en beschikbaar voor onderzoek.

De technologie van CycloPure maakt de omzetting mogelijk van hernieuwbare cyclodextrines, die zijn afgeleid van maïszetmeel, in zeer adsorberende materialen die geschikt zijn voor waterzuiveringstoepassingen.

Deze adsorptiematerialen krijgen hun sterke binding van cyclodextrine complexen. Deze kunnen stoffen als vetten en koolwaterstoffen aan zich binden, waardoor ze uit het water verwijderd kunnen worden. De dimensionering van deze complexen is zodanig, dat ze microverontreinigingen goed aan zich binden.

De HACP's kunnen worden geproduceerd in verschillende deeltjesgroottes, waardoor flexibel gebruik in een breed spectrum van waterzuiveringstoepassingen mogelijk is.

Met een hoge capaciteit en snelle opname bij zeer lage concentraties van vervuilende stoffen hebben CycloPure's HACP's een lagere dosering nodig om de goede verwijdering te bereiken. Daarnaast kunnen ze op de productielocatie worden geregenereerd, met een zeer hoog hergebruikpercentage.

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het