h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Noorderzijlvest gebruikt duurzaam ijzerzout voor ontwateren van slib

H2O nieuws

Duurzaam ijzerzout
IJzer 2.5 light in gebruik bij rwzi Garmerwolde (foto: Noorderzijlvest)

Noorderzijlvest gebruikt duurzaam ijzerzout voor ontwateren van slib

Het waterschap Noorderzijlvest maakt gebruik van een nieuw ijzerzout voor het ontwateren van zuiveringsslib. Dit product is duurzamer en milieuvriendelijker dan het gangbare product, vooral omdat er beduidend minder hulpstoffen in zitten en het aanwezige ijzer niet is veranderd.

Het groene product heeft de naam IJzer 2.5 light gekregen. Het ijzerzout bevat meer ijzer en minder chloride. Ook is het minder zuur en daardoor bij gebruik veiliger voor mensen en dieren. Hiermee heeft het waterschap Noorderzijlvest de al langer gekoesterde wens om ijzerzout te verduurzamen in vervulling zien gaan. Het nieuwe product is ontwikkeld samen met de Duitse leverancier Sidra Wasserchemie en de Nederlandse distributeur Will & Co.

Het ijzer in het nieuwe product is niet gemodificeerd, vertelt zuiveringstechnoloog David van der Elst van het waterschap Noorderzijlvest. “Het ijzer is zoals het in de natuur voorkomt. Tevens is in het nieuwe ijzerzout op hulpstoffen bezuinigd. Het oude product is gebaseerd op een recept van minstens 35 jaar geleden en geschikt voor veel verschillende toepassingen, zoals drinkwaterbereiding. Er zitten veel meer hulpstoffen in dan nodig is voor het ontwateren van zuiveringsslib.”

Van der Elst is tevreden over de chemische duurzaamheid van het nieuwe ijzerzout. “Ook is het product geconcentreerder en daarmee logistiek duurzamer. Een tankinhoud gaat 7 procent langer mee. Financieel aantrekkelijk is dat we bij de ontwatering van slib een kleinere hoeveelheid van een andere hulpstof hoeven te gebruiken.”

Het product is ontwikkeld op initiatief van Noorderzijlvest. Van der Elst: “Wij hebben in de zomer van vorig jaar de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met Sidra en Will & Co, omdat we een aantal mogelijkheden zagen om het ijzerzout te verduurzamen. Zij vonden het een zeer interessante gedachte en zeiden na bestudering dat ons verhaal chemisch klopte.”

In het laboratorium zijn verschillende samenstellingen van het product uitgeprobeerd, om de beste verhouding van bestanddelen te vinden. Het nieuwe ijzerzout is daarna in de tweede helft van 2017 en begin 2018 op grote schaal getest in de zuiveringsinstallatie van Garmerwolde. “Uit alle testen bleek dat het product aan onze verwachtingen voldeed”, zegt Van der Elst. “Het ijzerzout ontwatert even goed als het oude product, mét diverse milieuvoordelen. Sinds eind januari werken we er nu mee in Garmerwolde. De resultaten zijn bevredigend.”

De belangstelling is groot, besluit Van der Elst. “Van Australië tot Alaska wordt ijzerzout gebruikt voor het ontwateren van slib. We krijgen vanuit allerlei landen waterprofessionals over de vloer die ons proces willen bekijken. Het groene product is interessant voor alle Nederlandse waterschappen. Waterschap Drents Overijsselse Delta en Wetterskip Fryslân doen nu ook proeven en andere waterschappen zijn nieuwsgierig.”

Lees meer in het bericht van Noorderzijlvest.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het