h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws

Make-over voor Afsluitdijk
Buitenkant versterkt met 75.000 betonblokken I foto: Rijkswaterstaat

Afsluitdijk ondergaat metamorfose

De Afsluitdijk wordt grondig vernieuwd om in de toekomst de ergste stormen te kunnen doorstaan. De dijk wordt aan de kant van de Waddenzee niet alleen verhoogd, maar ook bekleed met 75 duizend betonblokken die ieder 6,5 duizend kilo wegen. De werkzaamheden starten eind dit jaar en duren tot en met 2022.

De versterking is nodig omdat de uit 1932 daterende Afsluitdijk niet voldoet aan de huidige waterveiligheidsnormen. De ruim dertig kilometer lange dijk kan hierdoor omstandigheden doorstaan die statistisch gezien eens in de tienduizend jaar voorkomen. De plannen werden gisteren bekendgemaakt door Rijkswaterstaat.

Het meest in het oog springt de bekleding van de buitenkant met 75 duizend reuzenstenen. De betonnen blokken wegen 6,5 duizend kilo per stuk en worden speciaal gemaakt in een volautomatische fabriek in Harlingen. Ze zijn niet alleen zeer sterk, maar hebben ook een golfremmende werking. De bedoeling is dat de nieuwe buitenzijde van de dijk minstens honderd jaar meegaat.

Ook aan de kant van het IJsselmeer worden diverse maatregelen genomen. Het sluiscomplex bij Den Oever krijgt nieuwe spuisluizen voor extra spuicapaciteit. Dat maakt het mogelijk om meer water vanuit het meer af te voeren naar de Waddenzee. Ook komen er twee energiezuinige en visvriendelijke pompgemalen bij. Zij worden ingezet als spuien bij een hoge waterstand in de Waddenzee niet kan. Zoals al langer bekend, wordt in de Afsluitdijk een opening gemaakt voor de vismigratierivier. Tevens wordt over de hele dijk een fiets- en wandelpad aangelegd.

De werkzaamheden starten eind dit jaar en gaan vier jaar duren. De aannemerscombinatie Levvel waarin de bedrijven Van Oord, BAM en Rebel samenwerken, is verantwoordelijk voor de versterking van de dijk en 25 jaar onderhoud. Het consortium ontvangt hiervoor 550 miljoen euro. De make-over van de Afsluitdijk kost in totaal 927 miljoen euro.

Lees de uitgebreide toelichting van Rijkswaterstaat.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het