secundair logo knw 1

Uitkijkplatform Seasaw verbindt stad en zee (beeld: MVRDV)

De verbinding tussen stad en zee versterken. Dat is de bedoeling van het uitkijkplatform Seasaw op de noordelijke dijk van Den Helder. Het ontwerp is van MVRDV en de realisatie wordt in 2019 verwacht.

Het ontwerp voor Seasaw is gebaseerd op het symbool acht voor oneindigheid. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV won hiermee een internationale prijsvraag die was uitgeschreven door Zeestad. Deze zelfstandige organisatie ontwikkelt samen met de gemeente de stedelijke vernieuwing in Den Helder.

Wie straks op het uitkijkplatform Seasaw staat, kan zowel Den Helder als het water zien. De jury heeft het over een tegelijkertijd stoer en fragiel ontwerp waarmee de verbinding tussen stad en zee wordt verbeeldt en verwerkelijkt. Deze verbinding was juist aangetast door een recente dijkversterking.

Volgens medeoprichter Jacob van Rijs van MVRDV krijgt Den Helder met Seasaw een markant symbool, hetgeen nu nog ontbreekt. “De installatie respecteert de bestaande dijk, terwijl bewoners en bezoekers stad en zee vanuit een heel nieuw perspectief kunnen zien. ” Het bureau heeft ook een vijf kilometer lange wandel- en fietsroute over de dijk ontworpen. “Het golvende pad activeert de kustlijn en nodigt mensen uit om de dijk te beklimmen en een kijkje te nemen aan de andere kant”, aldus Van Rijs.

De realisatie van het uitkijkplatform wordt verwacht in 2019. MVRDV werkt hierbij samen met ingenieursbureau IMd. Het project valt binnen het regionale economische investeringsprogramma De Kop Werkt!, dat zich richt op een goede leefbaarheid in de Kop van Noord-Holland.

Lees meer op de site van MVRDV.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.