h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Advies geen water uit de Roer te vernevelen blijft van kracht

H2O nieuws

Roer legionella
De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Düren

Advies geen water uit de Roer te vernevelen blijft van kracht

Vorige week werden in het Duitse deel van de rivier de Roer, vlakbij de grens met Nederland, verhoogde concentraties legionella aangetroffen. Waterschap Limburg heeft metingen verricht in het Nederlandse deel en de hoge concentraties legionella ook daar aangetroffen. Het advies geen water uit de rivier te vernevelen blijft van kracht.

“Bij de eerste meting vorige week werden 63.000 genkopieën Legionella pneumophila per liter vastgesteld, bij de tweede meting waren dat er 32.000,” zegt Sylvia van Nispen van Waterschap Limburg. “Het advies geen water te vernevelen houden we in stand en we blijven het water monitoren op de aanwezigheid van legionella.” Omdat legionella alleen schadelijk is als er kleine waterdruppeltjes in de longen komen, dus bij vernevelen, is een onttrekkingsverbod volgens Van Nispen niet noodzakelijk. “We overleggen met de GGD over onze metingen en over onze adviezen.”

Hoe lang het waterschap door zal gaan met monitoren en hoelang het advies geen water te vernevelen van kracht blijft, is nog onbekend. De Duitse autoriteiten hebben de bron van de lozingen vastgesteld bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Düren en werken nu aan een oplossing. “Daar zijn wij van afhankelijk, maar we staan in nauw contact met het verantwoordelijke Wasserverband Eifel-Rur en op het moment dat ze de problemen hebben opgelost, zouden wij dat natuurlijk terug moeten zien in onze metingen.”

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het