secundair logo knw 1

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Düren

Vorige week werden in het Duitse deel van de rivier de Roer, vlakbij de grens met Nederland, verhoogde concentraties legionella aangetroffen. Waterschap Limburg heeft metingen verricht in het Nederlandse deel en de hoge concentraties legionella ook daar aangetroffen. Het advies geen water uit de rivier te vernevelen blijft van kracht.

“Bij de eerste meting vorige week werden 63.000 genkopieën Legionella pneumophila per liter vastgesteld, bij de tweede meting waren dat er 32.000,” zegt Sylvia van Nispen van Waterschap Limburg. “Het advies geen water te vernevelen houden we in stand en we blijven het water monitoren op de aanwezigheid van legionella.” Omdat legionella alleen schadelijk is als er kleine waterdruppeltjes in de longen komen, dus bij vernevelen, is een onttrekkingsverbod volgens Van Nispen niet noodzakelijk. “We overleggen met de GGD over onze metingen en over onze adviezen.”

Hoe lang het waterschap door zal gaan met monitoren en hoelang het advies geen water te vernevelen van kracht blijft, is nog onbekend. De Duitse autoriteiten hebben de bron van de lozingen vastgesteld bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Düren en werken nu aan een oplossing. “Daar zijn wij van afhankelijk, maar we staan in nauw contact met het verantwoordelijke Wasserverband Eifel-Rur en op het moment dat ze de problemen hebben opgelost, zouden wij dat natuurlijk terug moeten zien in onze metingen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.