h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws

Girlsday in watersector
Kennismaken met watertechnologie I foto: Waterschap Vechtstromen

Jonge meiden bezoeken watersector op Girlsday

De watersector laat zich niet onbetuigd tijdens Girlsday. Zo komen ruim vijftig meisjes morgen op bezoek bij de WaterCampus in Leeuwarden. Ook diverse waterschappen zetten hun deuren op.

Girlsday is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement. De dag is bedoeld om meer meiden uit het basis- en voortgezet onderwijs te interesseren voor bètawetenschap, techniek en ICT. Aan de editie van morgen (12 april) doen meer dan elfduizend meisjes van tien tot vijftien jaar mee.

Zo’n 350 bedrijven en organisaties organiseren allerlei activiteiten, zoals het in elkaar zetten van een Formule 1 wagen, het maken van olifantentandpasta en het besturen van een menselijke robot. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opent de dag samen met 75 meisjes bij het bouwbedrijf BAM. Ze doet dit met behulp van een HoloLens.

De watersector doet ook een duit in het zakje. Ruim vijftig meisjes maken op de WaterCampus in Leeuwarden kennis met watertechnologie. Zij leren onder meer over de meting van PH-waardes, de reiniging van afvalwater en hoe van zout water zoet water te maken. Het gaat om tweedeklassers havo en vwo van twee scholen uit Leeuwarden en Wieringerwerf.

De activiteiten worden georganiseerd door Wetsus en Centre of Expertise Water Technology (CEW). De scholieren werken met proefopstellingen in het laboratorium van Wetsus en het Waterapplicatiecentrum. Ook kunnen ze speeddaten met werknemers van Wetsus, CEW en andere partners in de WaterCampus.

De waterschappen zijn goed vertegenwoordigd op Girlsday. Waterschap Rivierenland leert meisjes in Tiel meer over de oer-Nederlandse strijd tegen het water. Andere deelnemers zijn Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa's, Scheldestromen en Vechtstromen.

Vanuit de drinkwaterhoek is er minder belangstelling, maar Evides Waterbedrijf en Waterbedrijf Groningen zijn wel van de partij. Ook Waternet verwelkomt jonge meiden. Verder doen advies- en ingenieursbureaus, kennisinstellingen en technologiebedrijven mee aan Girlsday.

Lees meer over Girlsday.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het