secundair logo knw 1

Greenport West-Holland heeft haar Waterambitie voor de komende jaren gepresenteerd. De verschillende partners binnen de Greenport West Holland - tuinbouwondernemers, onderzoeksinstellingen, onderwijs en overheden – willen samenwerken aan klimaatbestendigheid, een duurzame omgang met water en het sluiten van de water- en nutriëntkringlopen.

"Er gebeurt natuurlijk al ontzettend veel bij de bedrijven en in de regio", zegt Margreet Schoenmakers, themacoördinator Water binnen de Greenport. “Toch zijn er flink wat uitdagingen op watergebied en daarom is het goed om die via een helder uitgesproken ambitie wat aandacht te geven. We hebben daarom alle betrokkenen bij elkaar gehaald en workshopsessies georganiseerd met experts. Samen zijn we toen tot deze ambitie gekomen.”

Het sluiten van de water- en nutriëntkringlopen op bedrijfsniveau, is volgens Schoenmakers een van de belangrijkste elementen van de Waterambitie van Greenport West Holland. “Ook op dit vlak gebeurt natuurlijk al ontzettend veel. De trend is ingezet en we blijven werken om die processen te perfectioneren.”

Om de regio klimaatbestendiger te maken en de omgang met water te verduurzamen, verwacht Schoenmakers veel van samenwerking met gemeenten en andere bedrijven in de omgeving. “We weten allemaal dat het minder vaak regent, maar dat de regenval veel heftiger kan zijn. Dat kan de glastuinbouw niet alleen oplossen. De Waterambitie is dan ook zeker een uitnodiging naar onze partners in de omgeving om samen naar oplossingen te gaan zoeken. De komende tijd zullen we gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan en te bekijken hoe we deze waterambitie kunnen realiseren.

De Waterambitie van GreenPort West-Holland vindt u hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.