secundair logo knw 1

Afvalverwerkingsbedrijf Indaver. Foto Google Maps

In het afvalwater van het bedrijf Indaver Industrial Waste Services is GenX aangetroffen. Door een lekkage in de persleiding naar de rioolwaterzuivering in Terneuzen is de vervuilende stof mogelijk ook in het oppervlaktewater terechtgekomen.

Waterschap Scheldestromen doet daarnaar momenteel onderzoek, samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), de gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat, zo maakte het waterschap afgelopen vrijdag bekend. 

Aanleiding voor de metingen van de RUD bij het in Hoek gevestigde Indaver Industrial Waste Services was de eerdere vondst van GenX bij enkele afvalverwerkingsbedrijven en rioolwaterzuiveringen. Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht gebruikt GenX voor de productie van teflon in anti-aanbakpannen.

De watermonsters zijn onlangs genomen in het afvalwater van Indaver. Dat wordt in een gesloten gemeentelijke persleiding naar de rioolwaterzuivering Terneuzen vervoerd. Omdat GenX niet afbreekbaar is, is de kans volgens het waterschap groot dat het daar ook wordt aangetroffen. 

Het gezuiverde rioolwater komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht, de Westelijke Rijkswaterleiding en de Westerschelde. Uit het onderzoek moet blijken in welke concentratie dat het geval is. Daarnaast heeft een recente lekkage in de persleiding er mogelijk voor gezorgd dat er GenX in enkele slootjes is beland. 

Voor het drinkwater in Zeeuws-Vlaanderen is er in elk geval geen gevaar, verzekert het waterschap. Dat komt uit de Brabantsche Biesbosch en is veilig voor consumptie.

GenX, feitelijk een combinatie van twee fluorhoudende stoffen, werd afgelopen maanden aangetroffen bij drie rioolwaterzuiveringsinstallaties in Aarle-Rixtel, Eindhoven en Bath. Volgens het RIVM betreft het een ‘potentieel zorgwekkende stof voor mens en dier’, maar alleen bij inname in heel hoge doseringen.

Toch nemen de betrokken partijen het onderzoek bij Terneuzen uiterst serieus, aldus Scheldestromen. Afhankelijk van de uitkomst wordt bekeken of maatregelen noodzakelijk zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.