secundair logo knw 1

Start van platform voor snellere verduurzaming van drinkwatersector

De drinkwaterbedrijven hebben zich verenigd in het platform Blauwe Netten om de volgende stap richting een duurzame sector te zetten. Zij richten zich dit jaar op de verduurzaming van het energieverbruik, het ontwikkelen van een grondstoffenpaspoort en het zoeken naar duurzame alternatieven voor chemicaliën.

Op Wereldwaterdag (22 maart) zijn de handtekeningen onder het samenwerkingsverband gezet. Aan Blauwe Netten doen Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waternet en Waterbedrijf Groningen mee. De negen drinkwaterbedrijven worden begeleid door MVO Nederland / De Groene Zaak.

De inspiratie voor Blauwe Netten komt van Groene Netten, een vergelijkbare coalitie van infrabeheerders. Evides en Vitens hebben het initiatief voor de krachtenbundeling genomen, vertelt Ailin Haijer, projectmanager circulaire economie en klimaat bij MVO Nederland / De Groene Zaak. “De drinkwaterbedrijven doen zelf al het nodige aan duurzaamheid, maar alleen samen is echt een versnelling mogelijk.”

Dit jaar richt de samenwerking zich op drie thema’s: verder verduurzamen van het energieverbruik, ontwikkelen van een grondstoffenpaspoort voor aanbestedingen en zoeken naar duurzame alternatieven voor chemicaliën. “Bij deze thema’s is met elkaar veel winst te halen”, zegt Haijer. “De bedrijven willen al in 2018 concrete resultaten bereiken.”

Bij de verduurzaming van het energieverbruik gaat het om het duurzaam inkopen en opwekken van energie en een efficiëntere distributie van het drinkwater. Haijer licht toe: “Is het bijvoorbeeld mogelijk om eigen land beschikbaar te stellen voor zonnepanelen en windmolens van derden? Dat ligt gezien de wet- en regelgeving ingewikkeld. Een ander voorbeeld: Hans van Leeuwen, de financieel directeur van ProRail, vertelde tijdens de ondertekeningsbijeenkomst dat in water erg veel energie kan worden opgeslagen. Het is goed om samen te kijken naar zulke spannende ontwikkelingen.”

De deelnemers gaan ook een eenduidig grondstoffenpaspoort maken, bedoeld voor leveranciers. Eind 2018 moet het eerste ontwerp klaar zijn. Het paspoort zorgt voor een beter inzicht in wat voor soort grondstoffen drinkwaterbedrijven inkopen, zegt Haijer. “Je krijgt informatie over de samenstelling van een product en de omstandigheden waaronder het wordt gemaakt. Je kunt leveranciers ook bewegen om duurzame materialen te gebruiken, bijvoorbeeld een bepaald percentage recyclaat.” De drinkwaterbedrijven zoeken verder dit jaar naar duurzame alternatieven voor de nu gebruikte chemicaliën bij het zuiveringsproces. “Hierbij wordt gekeken naar alternatieven voor natronloog en ijzerchloride.”

MVO Nederland / De Groene Zaak heeft als ambitie om in 2025 de omslag naar een nieuwe economie te bereiken. Haijer: “Deze economie is circulair, energiepositief en inclusief. De samenwerking van de drinkwaterbedrijven sluit hier goed op aan. Blauwe Netten is voor hen een mooie kans om de volgende stap richting duurzaamheid te zetten. De bedoeling is om in ieder geval door te gaan tot en met 2020.”

Lees meer over Blauwe Netten

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.