secundair logo knw 1

Van zeer kleine tot zeer grote risico's op waterkaart BlueLabel

De inwoners van Rotterdam kunnen binnenkort met behulp van BlueLabel zien hoe groot het gevaar is dat hun woning onderloopt bij een hoosbui. De risicoscan geeft tot op de vierkante meter inzicht in overlast door regenwater.

De digitale service BlueLabel is vandaag gelanceerd door verzekeraar Achmea, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en wateradviesbureau Nelen & Schuurmans. De scan geeft op het niveau van gebouwen en straten aan wat de gevolgen van extreme regenval zijn. Er wordt een risicolabel van A tot en met E gehanteerd, waarbij A staat voor een zeer laag risico (groen) en E voor een zeer hoog risico (rood). De initiatiefnemers spreken van de eerste waterkwetsbaarheidsscan ter wereld die op de vierkante meter inzicht geeft in regenwateroverlast.

De bedoeling is om mensen meer bewust te maken van de gevaren en hen indien nodig aan te zetten tot actie, zoals het verwijderen van tegels uit de tuin of het plaatsen van een regenton. Ook gemeenten en bedrijven kunnen met behulp van BlueLabel gericht maatregelen nemen op kwetsbare plekken. De scan kan helpen bij de uitvoering van de stresstest door gemeenten. “We zetten innovatie en digitalisering in om een duurzame impact op de leefomgeving te creëren”, zegt CEO Erik Oostwegel van Royal HaskoningDHV.

De gemeente Rotterdam gaat als eerste gemeente de digitale service gebruiken. Programmamanager Johan Verlinde van het Rotterdam Deltaplan Water omschrijft BlueLabel als één van de instrumenten om met inwoners en bedrijven te communiceren en hen actief te betrekken. “Zulke slimme, digitale oplossingen helpen Rotterdam verder klimaatbestendig te worden. Daardoor wordt het aantrekkelijker om in onze stad te wonen en te werken.”

BlueLabel is beschikbaar voor heel Nederland. De initiatiefnemers willen ook andere klimaatvariabelen die een risico kunnen opleveren, opnemen in de scan. Te denken valt aan hitte, droogte en andere vormen van overstroming dan regenwateroverlast.

Lees meer over BlueLabel

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.