secundair logo knw 1

Op Wereldwaterdag werd in New York de nieuwe World Water Atlas gelanceerd. Op dit interactieve platform kunnen landen en burgers waterverhalen- en oplossingen uitwisselen. De online atlas brengt water hot-spots over de hele wereld in beeld en deelt de toegepaste oplossingen.

De World Water Atlas is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en watergezant Henk Ovink. Verder waren het Planbureau voor de Leefomgeving en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en het High Level Panel van de VN bij de ontwikkeling betrokken. Cees van de Guchte van Deltares coördineerde het ontwikkelproces.

“Het moet twee kanten op werken,” zegt Van de Guchte. “Enerzijds willen we wereldleiders voeden door de waterverhalen in beeld te brengen. Anderzijds willen we instellingen, bedrijven en mensen die ter plaatse met waterproblemen worden geconfronteerd, laten zien welke oplossingsrichtingen elders zijn gekozen. Waterverhalen zijn namelijk altijd ook voor andere plekken relevant. Het draait om te veel, te weinig of te vies water. Die verhalen zijn overigens niet alleen in tekst, maar worden ook aanschouwelijk gemaakt via bijvoorbeeld video’s en infopgraphics.”

Soort Wikipedia
Uiteindelijk moet de atlas als een soort Wikipedia door alle geïnteresseerden worden gevuld. Voorlopig behoudt de organisatie nog wat meer de regie. “Verhalen zijn al van harte welkom. Er staan er al een aantal op en dat moet natuurlijk nog veel meer worden. Maar we zitten nog echt in de eerste fase. Eerst willen we een goede structuur neerzetten zodat de atlas sterk genoeg is om, zeg maar, op eigen benen te gaan staan.”

Van de Guchte hoopt dat de verhalen die op de atlas komen te staan een internationaal beeld van de waterproblematiek laten zien. “We hebben in de eerste dagen al ontzettend veel leuke reacties gehad. Door de betrokkenheid van de VN gaan we er ook vanuit dat deze atlas overal ter wereld wel onder de aandacht komt. Zoiets is net als water. Dat vindt altijd zijn weg.”

Interessante waterverhalen
Hoe internationaal de opzet ook is, ook Nederlandse verhalen zijn van harte welkom. “Daarvan hebben we er al een aantal geplaatst, maar Nederland heeft natuurlijk ontzettend veel interessante waterverhalen te vertellen. Bijvoorbeeld over de manier waarop we samenwerken – en dat altijd hebben gedaan – om ons land te beschermen tegen hoogwater.”

Van de Guchte verwacht de komende jaren nog nodig te hebben om de World Water Atlas neer te zetten zoals hij dat wil. “Deze atlas is nooit af, want er kunnen en moeten steeds nieuwe interessante verhalen bijkomen. Maar de komende tijd hebben we nog wel nodig om nog verder aan de techniek te poetsen. Ook zullen we in gesprek gaan met het ministerie en andere partijen over de verdere financiering. Onderhoud en doorontwikkeling kosten immers geld. Naast ondersteuning van het ministerie, krijgen we nu ook al support van onder andere de provincie Flevoland en de RD Cultureel Erfgoed.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John