secundair logo knw 1

In de oceaan tussen Hawaï en Californië bevindt zich veel meer plastic dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek, dat onder leiding van The Ocean Cleanup is uitgevoerd. De vervuiling van dit stuk van de oceaan zou sneller gaan dan in omliggende wateren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. De studie is opgezet om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en de samenstelling van het plastic afval dat zich verzamelt in het gebied in de Grote Oceaan tussen Hawaï en Californië. De Great Pacific Carbage Patch is het eerste gebied dat The Ocean Cleanup gaat schoonmaken. De komende zomer gaat het project van de Delftse ondernemer Boyan Slat de eerste schoonmaakunit testen in de oceaan.

In het oceaangebied tussen Hawaï en Californië bevindt zich zeker vier tot zestien keer meer plastic afval dan gedacht. In gebied met de omvang van 1,6 miljoen vierkante kilometer drijft ten minste 79 duizend ton plastic afval, zo schatten de onderzoekers. In de plastic soep drijven veel visnetten (46 procent van het totaal) met daarnaast touwen, kratten en flessen. Naar schatting 8 procent van het plastic afval bestaat volgens de onderzoekers uit microplastics. 

De onderzoekers stellen dat de hoeveelheid plastic afval in de zogeheten gyre in de Grote Oceaan de afgelopen veertig jaar is verdrievoudigd, een flink deel van de aangetroffen plastic afval (10 tot 20 procent) zou afkomstig zijn uit Japan na de tsunami van 2011.

 

MEER INFORMATIE
Evidence that the Great Pacific Garbage Patch is rapidly accumulating plastic
Ook plastic in flessenwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.