secundair logo knw 1

De ondertekenaars van de intentieovereenkomst

De waterschappen Rijn en IJssel, Limburg en Vallei en Veluwe en TKI Watertechnologie tekenden vorige week een intentieverklaring met de partijen achter het CoRe Water-concept om gezamenlijk onderzoek te gaan uitvoeren.

 

Core Water is een concept van vier partijen: Allied Waters, BLUE-tec, KWR en Royal HaskoningDHV dat de waterzuivering van de toekomst fundamenteel wil veranderen. Met membraanfiltratie wordt het afvalwater ingedikt met factor 20. De geconcentreerde stroom (1/20e) wordt gezuiverd en de rest komt vrij als zuiver water. Zo kan hergebruik van water en waardevolle grondstoffen worden gerealiseerd en de emissies van broeikasgassen en geneesmiddelen sterk worden verminderd.

TKI Watertechnologie zal het CoRe Water-programma financieel ondersteunen. De drie waterschappen werpen zich op verschillende onderzoeksvelden. Waterschapsbedrijf Limburg wil toepassingen in land- en tuinbouw onderzoeken. Waterschap Vallei en Veluwe bekijkt of het mogelijk is water uit het riool te halen om er stedelijke waterbronnen van te maken. Waterschap Rijn en IJssel richt zich op het verwaarden van componenten uit de concentraatstroom en circulair, lokaal gebruik.

"Dit onderzoeksveld sluit aan bij het project waar wij aan meedoen, Achterhoek zonder kunstmest," vertelt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. "Daarom waren we geïnteresseerd toen wij door de partijen achter CoRe Water werden benaderd om mee te doen. Sowieso denken wij natuurlijk na over de waterzuivering van de toekomst en dit is een van de pilots die daarop aansluiten. Het gaat in de toekomst niet alleen maar meer over het zuiveren van water, maar ook over het terugwinnen van energie en van grondstoffen, waaronder ook schoon water."

De waterschappen zullen op 1 mei van start gaan met hun onderzoeken. Ginsel verwacht dat het project zeker 1 tot 2 jaar zal lopen. "Het is altijd moeilijk in te schatten hoe lang onderzoek duurt. Maar we denken dat we de waterzuiveringen in Nederland hiermee een stap verder kunnen brengen naar de circulaire economie."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.