secundair logo knw 1

Foto Bioniers

Bioclear Earth ontwikkelt natuurlijke methoden om opkomende stoffen uit het grond- en oppervlaktewater te verwijderen. Marlea Wagelmans, senior consultant bij dit bedrijf, gaf hiervan een overzicht tijdens een seminar in het kader van de Nationale Watertechnologie Week 2018 op de Aqua Vakbeurs Nederland.

De gedachte is dat bacteriën, schimmels, planten en bomen in staat zijn medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen te verwijderen uit het water, dan wel deze stoffen opnemen, zodat ze in geconcentreerde vorm zijn af te vangen. De naam voor deze aanpak is Pharmalands, ontwikkeld door het consortium Wetlantech, Mycelco, Bioniers en Bioclear Earth.

Een voorbeeld dat Wagelmans noemt is een zwaar met metalen vervuild terrein van een oude kartonfabriek in Groningen, waar wilgen zijn geplant. "De wilgen nemen de metalen op. Het hout van deze bomen wordt lokaal verbrand in houtkachels. De metalen blijven achter in de as. Ze worden dus geconcentreerd en zijn makkelijk af te voeren."

Helofytenfilters
Andere voorbeelden om de natuur een handje te laten helpen bij waterzuivering zijn de bekende helofytenfilters. Wagelmans ziet goede mogelijkheden om deze op grotere schaal te gaan gebruiken. "Uit onderzoek blijkt dat deze prima in staat zijn medicijnresten en pathogenen te verwijderen. Het afvalwater met deze stoffen kan lang genoeg in een helofytenfilter verblijven om dit voor elkaar te krijgen. Dit biedt mogelijkheden voor ziekenhuizen."

Er is wel een fors ruimtebeslag. Wagelmans denkt dat er bij een ziekenhuis al snel duizend vierkante meter nodig is. "Maar dat kun je tegelijk gebruiken als tuin of park."

Populieren
Een andere toepassing van 'de natuur' voor waterzuivering is om de wortels van populieren door middel van schermen in de grond te dwingen om dieper te groeien dan gebruikelijk. De wortels trekken grondwater aan. Tegelijk zijn er rond de wortels veel bacteriën actief, die in staat zijn tal van verontreinigingen af te breken.

Bij menigeen leeft de vrees dat bacteriën die gevaarlijke stoffen afbreken tijdens dit proces andere gevaarlijke stoffen vormen. Deze angst is onterecht, volgens Wagelmans. "Bacteriën halen de koolstof uit de moleculen om die als brandstof te gebruiken. Dus worden de moleculen geheel afgebroken. Er moet natuurlijk wel voldoende tijd zijn om de bacteriën de gelegenheid te geven om alle relevante stoffen af te breken."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John