secundair logo knw 1

Een proef om met inzet van innovatieve technologie en gaming het drinkwatergebruik door consumenten te verminderen is geslaagd. Dat zegt drinkwaterbedrijf Vitens dat in samenwerking met bouwer van slimme meters Sensus, de pilot uitvoerde. Tijdens de drie maanden lange trial, verminderden klanten hun waterverbruik met 7 procent, het waterbedrijf realiseerde een reductie van 21 procent in energieverbruik tijdens piekuren door afnemende watertoevoer, aldus Vitens.

De pilot richtte zich met name op waterbesparing tijdens piekmomenten zodat deze werden afgevlakt. Verder is er aandacht besteed aan duurzaam gebruik van drinkwater, licht Vitens toe. “Als gevolg van het project gaf 83 procent van de deelnemers aan dat ze meer inzicht had in de eigen waterconsumptie en nam het bewustzijn van het verminderen van de consumptie tijdens piekuren toe van 40 naar 90 procent van de deelnemers”, stelt manager business development Rik Thijssen van Vitens.

De proef draaide om de speciaal gebouwde game The Water Battle. Vitens benaderde scholen voor deelname aan de proef. Uiteindelijk deden 7 scholen, 112 huishoudens en 388 kinderen op vrijwillige basis mee, aldus het waterbedrijf.

The Dews
De game werkte volgens een toelichting van Vitens zo: Kinderen, ‘The Dews’ genaamd, moesten de stad van een overstroming redden, door het verzamelen van tips en het bijhouden van het waterverbruik van hun gezin. Deze jonge gamers praatten vervolgens thuis en op school over hun watergevechten, wat hielp om het bewustzijn van watergebruik ook bij hun ouders te verhogen. In de opzet van het spel moesten ouders en kind samenwerken om naar hogere levels te komen. Ouders hadden tevens een app waarin ze de voortgang van hun kind(eren) konden volgen en daarmee het eigen waterverbruik en de score.

Sensus, dochteronderneming van watertechnologiebedrijf Xylem, zorgde met innovatieve technieken voor de aanvoer van real-time gegevens over het waterverbruik. Met behulp van het FlexNet communicatienetwerk en iPERL watermeters, die, aldus de fabrikant, tot op één liter per uur nauwkeurig meten, verzamelde Vitens betrouwbare gegevens en zette die over naar de game-server, zodat de deelnemers aan de game met real-time gegevens het spel speelden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):