secundair logo knw 1

Alleen Afvalstoffen Terminal Moerdijk een bron van de GenX-verontreiniging bij rwzi Bath (foto: Waterschap Brabantse Delta)

Waterschap Brabantse Delta heeft bij metingen geen nieuwe bronnen van de GenX-verontreiniging bij rioolwaterzuivering Bath aangetroffen. Het onderzoek is afgerond.

In januari maakte het waterschap bekend dat er lage concentraties van GenX-stoffen waren vastgesteld bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Zeeuwse dorp Bath. Snel werd duidelijk dat Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) een bron van verontreiniging was. Dit bedrijf dat afvalwaterstromen van andere bedrijven reinigt, had zichzelf gemeld.

Waterschap Brabantse Delta ging daarna op zoek naar mogelijke andere bronnen. Het waterschap voerde metingen uit op strategische plekken in het aanvoersysteem naar de rwzi Bath. Hierbij trof het waterschap geen nieuwe bronnen aan. Het vervolgonderzoek is nu afgerond. Het waterschap blijft de komende periode de situatie in Moerdijk en op de rwzi Bath in de gaten houden.

De Tweede Kamer heeft vanmiddag gedebatteerd over de lozing van GenX-stoffen door Chemours op het oppervlaktewater. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vertelde dat zij aan Royal HaskoningDHV de opdracht heeft gegeven om het volgende in beeld te brengen: hoe kan het Rijk een informatieplicht over actuele lozingen opleggen aan de chemische industrie?

Van Nieuwenhuizen heeft onlangs van Chemours een lijst gekregen van de Nederlandse bedrijven die GenX-stoffen hebben afgenomen. Deze lijst wordt niet openbaar gemaakt, maar is wel gedeeld met bevoegde gezagen. Het chemiebedrijf in Dordrecht levert GenX op papier via het Zwitserse hoofdkantoor. Deze route wordt gebruikt om aan twintig bedrijven in heel Nederland te leveren. Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) noemde dit een papieren schijnconstructie, waarmee het onderzoek naar GenX-vervuiling is gefrustreerd.

Meer informatie

Bericht van waterschap Brabantse Delta

Minister: geen sanctie ATM vanwege GenX

ATM als een bron van GenX-verontreiniging

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.