secundair logo knw 1

Dat Nederland als waterland in trek is, blijkt op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem die nog tot en met donderdag duurt. De buitenlandse vertegenwoordiging is weer gegroeid.

Een nieuwkomer op de beursvloer is Hamilton. Het Zwitsers-Amerikaanse bedrijf is een wereldspeler op het terrein van sensoren. “De Nederlandse waterwereld is heel belangrijk”, zegt Zeger de Vente. “Ik verwacht veel van de beursdeelname. De kwaliteit van de bezoekers is hoog.”

De markt van sensoren is volgens De Vente een interessante niche. Hamilton streeft in Nederland naar omzetgroei en werkt onder andere samen met Wetsus en Royal HaskoningDHV. Zo worden de sensoren gebruikt in een aantal Nereda-installaties. Bij de beurs toont Hamiliton een nieuw soort intelligente sensor. “Deze is ontwikkeld voor Industrie 4.0”, licht De Vente toe. “Er is geen kastje meer, maar alles is compleet verwerkt in de sensor. Wanneer de kwaliteit achteruitgaat, is de sensor in staat zichzelf te bestellen. Dan kan die tijdig worden vervangen.”

Danfoss Drives
Danfoss Drives is al langer van de partij bij de beurs. Het Deense bedrijf heeft sinds zeven jaar een stand, vertelt Sylvia Heije. “Wij staan hier vanwege de toegankelijkheid. De beurs is er voor alle vakmensen, ook die op de werkvloer.”

Het bedrijf viert dit jaar een klein jubileum, want vijftig jaar geleden bracht de oprichter de eerste in serie geproduceerde frequentieregelaar op de markt. “Het bijzondere is dat we ons nog steeds alleen richten op motoronafhankelijke frequentieregelaars”, zegt Heije. “Voor ons is Nederland een interessante markt. Ik verwacht de komende jaren een gestage groei.” Zij toont het laatste snufje: een communicatiepanel dat draadloos is verbonden met een frequentieregelaar. “Zo kun je via een app op je smartphone of tablet de status van de frequentieregelaar en motor zien.”

De frequentieregelaars van Danfoss Drivers worden ingezet bij de fabriek voor afvalwaterbehandeling in de gemeente Aarhus. Mede hierdoor wordt veel meer energie opgewekt dan gebruikt. De elektriciteitsproductie in de zuivering is nu 234 procent per jaar. Het energieoverschot na eigen gebruik wordt benut voor de warmtevoorziening in Aarhus. Heije: “Zo’n hoog percentage wordt nergens anders ter wereld gehaald. Toen we hierover onlangs een presentatie hielden voor medewerkers van Nederlandse waterschappen, waren zij enthousiast.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.