secundair logo knw 1

De waterkwaliteit in de Delflandse glastuinbouwgebieden is in 2017 verbeterd. In 2016 stagneerde de waterkwaliteit nog in het gebied.

 

Bij de presentatie van de cijfers over de chemische waterkwaliteit, vorige week, bleek dat er in 2017 aanzienlijk lagere concentraties stikstof, fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen zijn gemeten. Om de waterkwaliteit te verbeteren, sprak branchevereniging LTO Glaskracht Nederland enkele jaren geleden met het hoogheemraadschap af om gebiedsgericht te gaan meten. Daardoor konden tuinders worden aangesproken als er teveel water uit de kas weglekte. Daarnaast is er in 2016 en 2017 veel gecommuniceerd over de noodzaak om de waterstromen op het bedrijf goed in beeld te hebben en het eigen watermanagement te verbeteren.

Die aanpak heeft gewerkt. De grootste winst voor de waterkwaliteit is geboekt in glastuinbouwgebieden waar gedurende het jaar gebiedsgericht is gemeten. "Maar metingen in andere gebieden laten ook goede resultaten zien. ," zegt Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland. "Dat is een teken dat de bewustwording rond het onderwerp waterkwaliteit is toegenomen."

Meis had wel verwacht dat gebiedsgericht meten voor een betere waterkwaliteit zou zorgen, maar is toch blij verrast dat de aanpak nu zo duidelijk zijn vruchten afwerpt. Hoogheemraadschap Delfland stopte in 2017 namelijk met het doorspoelen van het watersysteem. "De gebiedsgerichte aanpak en het betere watermanagement door ondernemers compenseren dus zelfs dat er niet meer wordt doorgespoeld. Dat is echt enorm goed nieuws."

De gebiedsgerichte aanpak wordt het komende jaar verder uitgerold in de Delflandse kassengebieden. "We mogen er dus vanuit gaan dat de waterkwaliteit ook de komende jaren zal verbeteren. Ook omdat een aantal tuinders zich bij collectieve waterzuiveringen heeft aangesloten en we de resultaten daarvan nog niet terugzien in de cijfers. Het blijft een kwestie van hard werken. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.