secundair logo knw 1

De opening van het waterrad in de Leijgraaf.

Waterschap Aa en Maas heeft deze week in Vorstenbosch het eerste energieneutrale gemaal van Nederland in gebruik genomen. Een waterrad aan een stuw in de Leijgraaf levert energie aan het gemaal in de Dintersehoek Loop, een zijtak van de beek.

Daarmee is het project ‘Optimalisatie peilbeheer Leijgraaf’, waarmee het waterschap in 2014 begon, afgerond. Dat had tot doel de watervoorziening in het stroomgebied van de beek in oostelijk Brabant te verbeteren.

Volgens Aa en Maas was dit nodig omdat als gevolg van klimaatverandering meer drogere periodes en meer zware buien te verwachten zijn. Daarom is gezocht naar een betere balans tussen peilbeheer en de behoefte aan water van bijvoorbeeld de landbouw. Inmiddels is er gebaggerd, is het profiel van de beek verruimd en zijn er duikers vervangen.

Gerecycled plastic

Om de wateraanvoer in Vorstenbosch en omgeving te optimaliseren, was een nieuw aanvoergemaal noodzakelijk. Daarvoor werd een duurzame optie uitgedacht, waarbij het waterrad aan de nabijgelegen stuw door middel van waterkracht energie levert aan het aanvoergemaal, dat Den Doolhof is gedoopt.

Volgens Aa en Maas wordt er voldoende stroom opgewekt om het verbruik te compenseren. Het gemaal zelf bestaat voor 80 procent uit gerecycled plastic. Circa 3950 hectare landbouwgrond profiteert van de wateraanvoer.

Toekomstbestendig

Bestuurslid Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas meent dat het gebruik van waterkracht veel mogelijkheden voor de sector biedt. ''In tijden van slim en verstandig omgaan met klimaatverandering hebben wij hier een mooie oplossing gevonden in duurzaam peilbeheer’’, stelt hij.

''Door het automatiseren van stuwen kan het waterpeil beter en sneller worden gereguleerd en door dit op een duurzame manier te doen is het ook toekomstbestendig. De wateraanvoer zal in het kader van het Deltaplan Hoge Zandgronden ook steeds belangrijker worden. De langere periodes van droogte worden met het energieneutrale gemaal overbrugd, zodat de kwaliteit van landbouw- en natuurgebied behouden blijft.”

Aa en Maas onderzoekt momenteel of het ook op andere locaties mogelijk is om waterkracht te benutten voor de opwekking van energie.

Lees hier meer over de optimalisatie van het peilbeheer van de Leijgraaf

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.