secundair logo knw 1

Gevolgen van klimaatverandering zijn te zien in neerslagstatistieken

Het regent harder en vaker, concludeert Stowa op basis van nieuwe neerslagstatistieken voor korte tijdsduren. Deze vallen tot enkele tientallen procenten hoger uit dan de statistieken die tot nu toe zijn gehanteerd.

De nieuwe statistieken gaan over neerslag die minstens tien minuten en hoogstens twaalf uur duurt. Ze zijn gebaseerd op waarnemingen van De Bilt en zo’n dertig andere weerstations over de periode van 2003 tot en met 2016. De neerslagstatistieken voor korte tijdsduren zijn geactualiseerd door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en het adviesbureau HKV Lijn in water, in opdracht van het kenniscentrum Stowa van de regionale waterbeheerders. Zo dateerden de statistieken voor neerslagduren van tien minuten tot en met twee uur nog uit 2007.

Door de actualisatie is er nu een betrouwbaar beeld van de huidige neerslaggebeurtenissen, stelt Stowa. Daarbij zijn al gevolgen van de klimaatverandering te zien. De nieuwe neerslagstatistieken vallen tot enkele tientallen procenten hoger uit. De onderzoekers constateren over de hele linie kansverdelingen met duidelijk hogere extremen dan voorheen, met name bij herhalingstijden die hoger dan vijftig jaar zijn.

De onderzoekers hebben ook zes extreme neerslaggebeurtenissen in Nederland geanalyseerd, waarvan vier in de laatste tien jaar plaatsvonden. Buien gedragen zich veel grilliger dan langdurige neerslag. Volgens de onderzoekers vallen de grootste intensiteiten wel kort na het begin van een bui en meestal ook wel voor een derde van de totale duur van een bui, maar dat is zeker geen wetmatigheid. Dit is terug te zien bij de zes extreme historische buien. Bij vijf treden de grootste intensiteiten op tussen de tien en twintig minuten na aanvang van de bui, maar bij de zesde werd pas na ongeveer negentig minuten de grootste intensiteit bereikt.

Volgens Stowa vormen de statistieken voor korte tijdsduren belangrijke informatie voor modelberekeningen van waterbeheerders, gemeenten en projectontwikkelaars. Zij kunnen hiermee zien in welke mate de omgeving gevoelig is voor extreme neerslaghoeveelheden. Vooral voor de modelberekeningen voor stedelijk gebied zijn de geactualiseerde neerslagstatistieken van belang. Deze geven een duidelijke richting aan voor de verplichte stresstesten.

De nieuwe neerslagstatistieken zijn al gebruikt voor de app Water op straat, die HKV lijn in water een week geleden lanceerde. Deze gratis app geeft een beeld van de wateroverlast door een hevige bui op elke locatie in Nederland. Iedereen kan zo zien wat er kan misgaan rondom zijn eigen woning of bedrijf.

Meer informatie

Rapport Neerslagstatistieken voor korte duren 

Bericht over app Water op straat

Bericht Stresstest wordt krachttoer voor gemeenten

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.