secundair logo knw 1

Met ultrasoon geluid leidingen schoonmaken (foto: H2O Technics)

Het bedrijf H2O Technics heeft de Tapwater challenge gewonnen met een nieuwe methode om legionella in drinkwaterleidingen te bestrijden. Met behulp van ultrasone geluidsgolven die een sterkte van honderdtien decibel bereiken worden de leidingen schoongemaakt.

De internationale wedstrijd werd georganiseerd door het innovatieplatform Get in the Ring namens het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea en het Arnhemse adviesbureau IF Technology. De centrale vraag: is het technisch mogelijk om water in woningen op te warmen tot gebruikstemperatuur, zonder dat er risico’s voor de gezondheid optreden? Boilers staan nu nog afgesteld op minimaal zestig graden Celsius om legionella te voorkomen en dat is niet duurzaam.

Van de zestig inzenders mochten elf eind vorige week hun idee laten zien tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. De jury bleek het meest gecharmeerd van de techniek waarmee het familiebedrijf H2O Technics uit Wieringerwerf kwam: het elimineren van legionellabacteriën met de milieuvriendelijke nanocavitatie-techniek. De jury sprak van een innovatie waarvoor nog veel toepassingsmogelijkheden te ontdekken zijn. “We waren best verrast door de winst”, zegt medeoprichter Jan-Willem Boersen van H2O Technics. “Al viel het wel op dat veel andere oplossingen alleen voor de douche waren bedoeld.”

Het bedrijf presenteerde het apparaat H2O Zerinn. Hierin zitten transducers die continu zorgen voor nanocavitatie: ultrasone geluidsgolven die trillingen in het water veroorzaken. Eerst worden belletjes in het water opgewekt door de druk te verhogen, daarna imploderen ze door de druk te verlagen. Daardoor ontstaan microscopisch kleine waterjets die de cellen van onder meer algen, bacteriën en parasieten elimineren.

Boersen licht toe: “Ons systeem is veel krachtiger dan wat er verder op de markt beschikbaar is. De frequentie is 38 kilohertz en de sterkte loopt op tot zelfs honderdtien decibel. De temperatuur is korte tijd achttienhonderd graden Celsius, waardoor elke molecuul implodeert. Alles kleiner dan 0,7 millimeter gaat eraan.”

De techniek heeft volgens Boersen jaren ontwikkeling gekost en is op een aantal andere terreinen al een succes. “Onze oplossingen worden onder meer gebruikt voor koivijvers en aquacultuur. Zo is nanocavitatie een zeer effectieve manier om zeeluis bij zalm te bestrijden.” De stap naar legionellabestrijding in drinkwaterleidingen is van zeer recente datum. “Legionella nestelt zich in leidingen wanneer het water stilstaat. Door het H2O Zerinn-apparaat aan het begin te monteren kunnen leidingen volledig legionellavrij worden gemaakt, tot aan de kraan toe.”

H2O Technics wilde zich eigenlijk richten op de toepassing van de techniek bij sportcomplexen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en dergelijke. Door het winnen van de Tapwater challenge komt de consumentenmarkt in beeld. “Wij krijgen nu hulp van Dunea, IF Technology en TU Delft bij het zetten van de volgende stap”, zegt Boersen. “Het product is dit jaar marktrijp. Onze ambitie is dat elke woning een nanocavitatie-apparaat bij de meterkast krijgt.” Het zal mogelijk niet bij deze prijs blijven. H2O Technics is een van de drie finalisten in de categorie Food & Agri van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018. De uitslag wordt over drie weken bekendgemaakt.

Meer informatie

Bericht van Dunea over challenge 

H2O Technics over nanocavitatie

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.