secundair logo knw 1

Dat klimaatverandering voor problemen zorgt die in rap tempo op ons afkomen, wordt door experts wel erkend. Het brede publiek ervan te overtuigen dat het ook zijn steentje bij moet dragen, is nog een opgave. Om dat doel te bereiken, is het in elk geval nodig om van gebaande paden af te wijken. Dat bleek bij de Kennisdag Klimaatadaptie van het Watereducatieplatform.

Het doel van het Watereducatieplatform is volgens Reina Kuiper, die samen met Ingrid Regelink de kennisdag organiseerde, vooral om de waterwereld met al haar inhoudelijke kennis, te verbinden met de educatiewereld, die vooral didactische expertise bezit. "Beide vormen van kennis heb je nodig om scholieren – en in bredere zin de hele bevolking - te bereiken en mee te krijgen. De kennisdag was opgezet rond een concreet en urgent thema: hoe krijgen we klimaatadaptie van de grond?"

"Om het gevoel van urgentie over te brengen en mensen tot echte gedragsverandering te verleiden, zullen we op allerlei terreinen, bijvoorbeeld in het onderwijs de gebaande paden moeten verlaten,” zo vat Kuiper de stemming tijdens de kennisdag samen.

Een van de sprekers, Kim van der Leest, schetste een scala aan voorbeelden waar dit al lukt en waar verschillende thema’s rond duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld, voedsel, water, onderwijs en zorg samen komen in een project. Arjen Wals, hoogleraar Transformatief Leren voor Sociaal-ecologische Duurzaamheid/Unesco Chair aan de WUR, was de andere spreker. Hij benadrukte vooral dat er in het onderwijs meer aandacht moeten zijn voor de waardeontwikkeling van scholieren. "Dat betekent in dit kader dat duurzaamheid – en de reflectie op het eigen gedrag - tot vaardigheden gaan behoren die we scholieren aan willen leren."

De Kennisdag vond plaats in het GeoFort, een carthografiemuseum in het Gelderse Herwijnen. "TIjdens de rondleiding, kregen we ook een mooi beeld van de (digitale) mogelijkheden die er zijn om jongeren te bereiken. Als het ware een praktijkillustratie van ons onderwerp. Maar het gaat niet alleen maar digitaal. Ook de functie van 'Helden", mensen die hun eigen leven duurzaam inrichten en zo andere inspireren, kan heel belangrijk zijn."

De communicatie over een breed onderwerp als klimaatadapatie kan volgens Kuiper ontzettend gevarieerd zijn. Klimaatadapatie en duurzaamheid raken immers bijna alle facetten van het dagelijks leven. "Of het nu gaat om recreatie, school, voedsel of kleding, de raakvlakken zijn er altijd wel. Je zag tijdens de kennisdag ook dat er meteen heel veel creatieve ideeën opkomen als je betrokken en enthousiaste mensen bij elkaar zet. Er komt ook een vervolgactiviteit rond de vraag hoe we de kennis over gedragsverandering kunnen benutten in de watersector."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John