h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws

Brug en waterkering ineen
Toldeur is quasi een hakmes (foto: IMd Raadgevende Ingenieurs)

Markante Amsterdamse brug tegelijkertijd waterkering

De nieuwe Maria Sklodowska-Curiebrug in Amsterdam heeft een in het oog springend ontwerp. In het midden van de fiets- en voetgangersbrug staat een rode waterkerende toldeur omhoog. Deze deur wordt bij hoogwater gesloten.

De 25 meter lange Maria Sklodowska-Curiebrug in de Ringvaart verbindt de Valentijnskade met het Amsterdam Science Park. De brug heeft een tijdelijke noodwaterkerende functie. In het midden is een toldeur aangebracht die eruitziet als een rood zwaard aan een zeilboot. Architect Arjan Karssen maakte het bijzondere ontwerp in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet.

De toldeur bestaat uit twee stalen gekoppelde hefdeuren en kantelt door eigen gewicht met behulp van mechanische handbediening. Bij een noodsituatie gaat de deur omlaag. De hefdeuren bevinden zich tussen het fiets- en voetgangersgedeelte. Daarmee snijdt de toldeur als het ware als een hakmes door het brugdek. 

De Amsterdamse brug wordt op 1 maart officieel geopend. De brug is genoemd naar Marie Curie, de beroemde Pools-Franse onderzoekster van radioactiviteit. Zij won in het begin van de twintigste eeuw twee keer een Nobelprijs. Om verwarring met de niet zo ver daarvan gelegen Curiestraat te voorkomen, heeft de brug haar volledige naam gekregen.

Timelapse filmpje van installatie van toldeur 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het