secundair logo knw 1

Toldeur is quasi een hakmes (foto: IMd Raadgevende Ingenieurs)

De nieuwe Maria Sklodowska-Curiebrug in Amsterdam heeft een in het oog springend ontwerp. In het midden van de fiets- en voetgangersbrug staat een rode waterkerende toldeur omhoog. Deze deur wordt bij hoogwater gesloten.

De 25 meter lange Maria Sklodowska-Curiebrug in de Ringvaart verbindt de Valentijnskade met het Amsterdam Science Park. De brug heeft een tijdelijke noodwaterkerende functie. In het midden is een toldeur aangebracht die eruitziet als een rood zwaard aan een zeilboot. Architect Arjan Karssen maakte het bijzondere ontwerp in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet.

De toldeur bestaat uit twee stalen gekoppelde hefdeuren en kantelt door eigen gewicht met behulp van mechanische handbediening. Bij een noodsituatie gaat de deur omlaag. De hefdeuren bevinden zich tussen het fiets- en voetgangersgedeelte. Daarmee snijdt de toldeur als het ware als een hakmes door het brugdek. 

De Amsterdamse brug wordt op 1 maart officieel geopend. De brug is genoemd naar Marie Curie, de beroemde Pools-Franse onderzoekster van radioactiviteit. Zij won in het begin van de twintigste eeuw twee keer een Nobelprijs. Om verwarring met de niet zo ver daarvan gelegen Curiestraat te voorkomen, heeft de brug haar volledige naam gekregen.

Timelapse filmpje van installatie van toldeur 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.