secundair logo knw 1

Foto: waterschap Zuiderzeeland

Om de bodem en het water goed op peil te houden, werkt waterschap Zuiderzeeland samen met de provincie Flevoland en LTO Noord in het actieplan Bodem&Water. Op een speciale kennisdag haalde het actieplan 220 agrariërs uit de provincie bij elkaar om oplossingen te delen.

Het actieplan is opgezet om de partijen in Provincie Flevoland te verbinden, die te maken hebben met bodembeheer en waterkwaliteit. "Er is een gezamenlijk belang. We werken samen om praktische oplossingen te vinden waardoor wordt voldaan aan de wettelijke eisen rond het verbeteren van de waterkwaliteit en het beperken van de emissies," zegt Theresa Kombrink van Waterschap Zuiderzeeland.

"De sleutel om aan de wettelijke eisen te voldoen, ligt voor de boer bij een goede bodem," meent Albert Jan Olijve, organisator van de kennisdag. "Een goede bodem kan water beter vasthouden en levert daardoor een bijdrage aan het waterbergend vermogen. Een betere bodem zorgt ook voor minder uit- en afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen."

Overal in Nederland zijn boeren daarom bewust bezig met duurzaam bodembeheer, denkt Olijve. Zeker ook in Flevoland worden er veel verschillende initiatieven ontplooid. "Het bewustzijn dat we iets moeten ondernemen om onze bodem in goede staat te houden is hier groot. Dat komt deels door de inspanning van het actieplan en andere organisaties, maar ook omdat Flevoland een jonge provincie is. Nog niet zo lang geleden begon men hier op maagdelijke grond te boeren, maar nu merken we dat de kwaliteit wel minder wordt. Daar zijn de meeste agrariërs het wel over eens."

Er is volgens Kombrink en Olijve niet een manier om het bodembeheer en de waterkwaliteit op peil te houden. "Er zijn heel veel verschillende manieren," zegt Kombrink. "Maar de oplossingen die de agrariërs vinden, delen ze meestal alleen in hun eigen netwerken. Een centrale kennisdag was daarom een ideaal middel om de aanwezige netwerken en de opgebouwde kennis bij elkaar te brengen. De bezoekers waren ook enthousiast en het actieplan loopt de komende jaren nog door. We zullen dus zeker nog naar andere momenten zoeken om zoveel mogelijk partijen bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren."

Het viel Olijve op dat er een duidelijke rode draad te herkennen was in de verhalen die hij hoorde tijdens de kennisdag. "Ze willen allemaal weerbaarder worden en beter om kunnen gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Iedereen merkt dat het 's winters meer regent en 's zomers heftiger, afgewisseld met periodes van droogte. Agrariërs worden dus op een hele concrete manier geconfronteerd met de veranderingen in het klimaat en zijn zich ontzettend bewust van de noodzaak om daar nu mee bezig te zijn."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.