secundair logo knw 1

Rwzi Echten

Waterschap WDODelta kan afzien van de geplande uitbreiding van de rioolwaterzuivering in Echten. Een beter afvoersysteem van regenwater in Hoogeveen zal de zuivering voldoende ontlasten. Dat blijkt uit een onderzoek van het waterschap en de gemeenten Hoogeveen en De Wolden. WDODelta bespaart zo naar eigen zeggen een slordige 4 miljoen euro.

De voorbereidingen op de uitbreiding van de rioolwaterzuivering stonden al voor volgend jaar op de planning van het waterschap. "Op de zuivering is nu al niet heel veel ruimte," zegt Marthijn Manenschijn van WDODelta. "En omdat de regenval in de toekomst alleen maar toe zal nemen, leek het uitbreiden van de zuivering een noodzakelijke stap."

Uit een periodiek optimalisatieonderzoek van de zuiveringskring, dat het waterschap en de gemeenten samen uitvoerden, bleek de geplande uitbreiding echter niet nodig. De zuivering kan worden ontlast door de regenwaterafvoer te veranderen. In Hoogeveen worden de riolering en het waterstelsel vernieuwd. Er worden onder andere extra stuwen geplaatst en bestaande vijvers worden verruimd om als waterbassin te dienen. In de gemeente De Wolden wordt de capaciteit van een aantal rioolgemalen vergroot. "We gaan ervanuit dat de maatregelen om de regenwaterafvoer te verbeteren in elk geval de komende jaren genoeg resultaat op zullen leveren," zegt Manenschijn.

Het waterschap hoeft weliswaar geen geld te investeren in de uitbreiding van de rwzi, maar deelt mee in de kosten voor het verbeteren van het waterstelsel en de riolering. In totaal zal WDODelta 750.000 euro bijdragen aan de plannen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.