secundair logo knw 1

Overijssel stelt 2,8 miljoen euro extra beschikbaar voor projecten om het agrarisch waterbeheer op het boerenerf te verbeteren. Ook in Drenthe maakt de provincie geld (470.000 euro) vrij voor projecten in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. 

De provincies werken samen met de waterschappen en de landbouw. Overijssel tekende vanmiddag een bestuursakkoord met de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en Rijn en IJssel en de boerenorganisatie LTO-Noord. Met de investering gaan boeren, waterschappen en provincie de waterkwaliteit verder verbeteren tot de Europees afgesproken standaarden, zo is de afspraak.

In Overijssel kunnen boeren bijdragen aan betere waterkwaliteit door bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Ook kunnen ze maatregelen nemen om de erfafspoeling van meststoffen en bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Voorts voorziet het Overijsels akkoord in maatregelen om te voorkomen dat watergangen droogvallen.

Akkerbouwers en melkveehouders in het Drentse deel van waterschap Noorderzijlvest krijgen subsidie om nog dit jaar maatregelen te treffen om de uitstroom van gewasbeschermingsmiddelen of nutriënten van hun erven naar het oppervlaktewater te verminderen. Concreet gaat het om twee projecten ‘Schoon erf, schoon water’ in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, waarvoor de provincie 470.000 subsidie vrijmaakt.

Drenthe stelt duizend euro per boer beschikbaar om een erfscan te maken en maatregelen te nemen om verontreinigd water op het erf op te vangen en af te voeren, zodat het niet in het oppervlaktewater komt. Het gaat om dertig akkerbouwers en zeventig melkveehouders die in aanmerking komen voor de bijdrage, aldus de provincie.

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is een initiatief van LTO Nederland. Doel is om met projecten in agrarische regio’s waterbeheer en -kwaliteit te verbeteren. Daartoe moeten de boeren en tuinders samenwerken met de waterschappen. De landbouw krijgt als gevolg van klimaatverandering en bodemdaling steeds meer te maken met droogte, wateroverlast en verzilting.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John